Irkçı cinayetin 31. yılında hoşgörü ve uyarı mesajları

Schwandorf, Habermeier Haus, Serdar Deniz, Andreas Feller, Ferdi Eraslan, Osman Yildirim Almanya'nın ilk ırkçı kundaklama cinayeti "Habermeier Haus" önünde Nürnberg Başkonsolosu Serdar Deniz ve Schwandorf Büyükşehir Belediye Başkanı Andreas Feller'den ırkçılığa karşı uyarı mesajları. © Regensburg Haber

 

Almanya'da dalga gibi gelen Türklerin yaşadığı evlerin yakılmaları sonucu işlenen ırkçı cinayetlerin ilki olan Schwandorf Kundaklaması, 31'inci yıldönümünde Nürnberg Başkonsolosu Serdar Deniz ve Schwandorf Büyükşehir Belediye Başkanı Andreas Feller'in katılımlarıyla olay mahallinde düzenlenen etkinlikle yad edildi. 17 Aralık 1988 tarihinde 19 yaşındaki ırkçı bir gencin Türklerin yaşadığı Habermeier Evi'ni ateşe vermesi sonucu Can ailesinden anne Fatma, baba Osman ve 12 yaşındaki çocukları Mehmet ile aynı binada yaşayan Jürgen Hübener feci şekilde can vermişti.

 

Schwandorf kentinde uzun süre yeterince hassasiyet gösterilmemesi büyük eleştiri konusu olan ırkçı cinayeti, gösterilen uzun mücadeleler sonucu nihayet 2009 yılında Schwandorf Belediye Meclisi'nce alınan kararla, on seneden beri kundaklanan evin önünde geleneksel olarak her sene anma etkinliği düzenleniyor. Schwandorf Büyükşehir Belediyesi ile Nürnberg Başkonsolosluğunun koordineli çalışmasıyla hazırlanan anma programının temel yapı taşları arasında müslüman, katolik ve protestan din adamlarının hoşgörü ortamı için ortaklaşa yaptıkları "Barış Duası" oluşturuyor.

 

FELLER: "IRKÇILARI KENTİMİZDE İSTEMİYORUZ"

Anma etkinliği için "Habermeier Haus"un önüne toplanan kalabalığa yönelik konuşma yapan Schwandorf Büyükşehir Belediye Başkanı Andreas Feller, 31 yıl önce yaşanan büyük acıyı unutmadıklarını belirterek, geride kalanların bu kentte hayatlarını sürdürmeye karar vermeleri sebebiyle teşekkür etti.

 

Schwandorf halkının toleranslı olmasına ve kentin renkliliğine dikkat çeken Feller, insan haklarını zedeleyici eylemleri ve görüşleri olan hiç kimseyi burada istemediklerini belirterek, çok çabuk yaygınlaşabilen önyargılara ve yabancı düşmanlığa karşı diyalog ortamının ve hoşgörü anlayışının önemine vurgu yaptı.

"Başka kültürlerin ve dinleri değerlerine saygı göstermeyi yeterince öğrenememişiz" özeleştirisinde de bulunan Schwandorf Büyükşehir Belediye Başkanı, "Çocuklarımıza aşırı sağ örgütlerin insanlık dışı sloganlarından koruyarak, insan onurunun her zaman ve her yerde ne kadar önemli olduğunu göstermeli, örnek davranışlar sergilemeliyiz" diyerek, güzel bir dünya için toplumsal bilincin oluşması temennisinde bulundu.

 

Birlikte barış ve huzur içinde yaşam için herkesin sorumluluğu düştüğünün altını çizen Feller, son olarak, 10 yıl önce Habermeier Evi'nin duvarına dört kurbanın isimlerinin yazılı olduğu anıt levhadaki "Yaşanmış olanlardan yaşayanlara uyarı ve anı" düşündürücü mesajıyla konuşmasını tamamladı.

 

DENİZ: "SCHWANDORF KUNDAKLAMASI DÖNÜM NOKTASI OLMUŞTUR"

Anma etkinliğine Nürnberg'den gelerek katılan Başkonsolos Serdar Deniz ise, kundaklamada hayatlarını kaybedenlerin yakınlarına sabırlar dileyerek başladığı konuşmasında, Schwandorf'ta meydana gelen ırkçı cinayetin ilk olması bakımından dönem noktası teşkil etmiş olduğunu belirtip, "Bu tarihten sonra bir daha hiçbir şey aynı kalmamıştır" diyerek Mölln ve Solingen'deki Türk ailelerin yakıldığı kundaklama olaylarına işaret etti. Bu anlamda yakın zamanda gerçekleşen NSU cinayetlerini de hatırlatan Nürnberg Başkonsolosu Serdar Deniz, Türk vatandaşlarının aşırı sağ ve neonazi örgütleri tarafından ortadan kaldırılması gereken bir unsur olarak hedef tahtasına konulmuş olmasına da dikkat çekti.

 

"Herkesin de malumu olduğu üzere, dünya genelinde olduğu gibi, Avrupa ve Almanya’da da aşırı sağ ideolojiler giderek güç kazanmakta, gerek yerel gerek genel seçimlerde oy tabanlarını artırmaktadırlar. Bu durumun, bu ülkede sadece ekmek parası derdinde olan ve tek amaçları huzur içinde yaşayıp bulundukları topluma da katkıda bulunmaktan ibaret olan Türk toplumunu ne kadar tedirgin ettiğini söylemeye gerek yok" şeklinde konuşan Nürnberg Başkonsolosu devamında, "Başta Suriye olmak üzere Orta Doğu’daki çatışmalar sonucunda kendi evlerini bırakarak Avrupa’ya göç etmek zorunda kalan mültecilerin de aynı aşırı sağcı ve ırkçı çevrelerin nefret ve tehditleriyle karşı karşıya kaldıklarını görmek gerçekten insanın yüreğini dağlamaktadır." sözleriyle tehlikeli gidişatı dile getirdi.

 

Aşırı sağın yükselişinin sosyolojik olarak tahlillerinin yapılması ve gerekli tedbirlerin biran önce alınması gerektiğini belirten Deniz, ırkçı saldırılar gerçekleştikten sonra alınan polisiye tedbirler ile olayların önüne geçilmesinin mümkün olmadığı görüşünde bulundu. Nürnberg Başkonsolosu devamında, "Alman makamlarının yarım asırdan fazla bu topraklarda yaşayan Türkleri ve diğer etnik kökenli insanları artık yabancı olarak değil kendilerinden biri olarak görmesinin, eğitim ve birçok alanda dışlayıcı ve ötekileştirici yaklaşımları bir yana bırakarak birarada yaşama kültürünü geliştirme yönünde çaba göstermesinin zamanının geldiğine inanıyoruz." diyerek, dışlayıcı sosyal ortamla yüzleşilmesi ve somut adımlarının atılmasının gerekliliğinin altını çizdi.

Nürnberg Başkonsolosu Serdar Deniz, Schwandorf Belediyesinin 2009 yılında aldığı ve böyle trajediyi hatırlatmak üzere her yıl olay mahallinde toplanılmasını sağlama kararının bu yönde atılmış doğru bir adım olarak gördüğünü de ayrıca belirterek, aşırı sağ çevrelere ve nefret kültürüne karşı verilen birlik ve dayanışma duygularını güçlendirici anlamlı mesaj için teşekkürlerini sunarak konuşmasını tamamladı.

 

CAMİ DERNEĞİNDE TÜRK TOPLUMUYLA AKŞAM YEMEĞİ

Anma etkinliği sonrasında DİTİB Schwandorf Başkanı Osman Yıldırım'ın dernek adına daveti üzerin cami lokaline gelen Nürnberg Başkonsolosu Serdar Deniz ve Schwandorf Büyükşehir Belediye Başkanı Andreas Feller, kendilerini büyük ilgiyle karşılayan Türk toplumu ile birlikte akşam yemeği yedi. Türk çayı eşliğinde etli pilav ve baklava tatlısının ikram edildiği cami lokalindeki yemeğe anma etkinliğinden beraberinde gelen Schwandorf Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi Ferdi Eraslan da katıldı.

17.12.2019

Almanya'nın ilk ırkçı kundaklama cinayeti 30. yılında da anıldı

Almanya'da ilk defa 1988 yılında Schwandorf kentinde meydana gelen ırkçıların Türk ailelerini yakma girişiminin 30'uncu yıldönümü, Schwandorf Belediyesi tarafından 17 Aralık'ta Spital Kilisesi'nde düzenlenen anma etkinliği ile yad edildi.

 

Nürnberg Başkonsolosu Yavuz Kül ile Schwandorf 2. Belediye Başkanı Ulrike Roidl'in konuşmacı olarak katıldığı etkinlikte katolik, protestan ve müslüman din adamları da ortaklaşa okudukları "Barış Duası" ile kine karşı insan sevgisi ve karşılıklı hoşgörüyü ön plana çıkardı.

 

Ulrike Roidl, Schwandorf Belediyesi adına yaptığı konuşmada, Schwandorf şehrinin renkli olduğunu, ırkçıların burada yer bulunmadığını ve bir bütün olarak yabancı düşmanlığına karşı tereddüt edilmeden net tavır gösterilmesinin önemine vurgu yaparak, şöyle konuştu: "Önyargıların ve yabancı düşmanlığının ne denli bir sekilde gelişebileceğini göz ardı etmemeliyiz. Birbirimiz hakkında ne kadar az şey bilirsek, o kadar da bibirimize karşı yabancı kalırız. Farklılığı ancak birbirimize anlayışla yaklaşmayı ve tanışmayı istemekle yok edebiliriz. Uyum içerisinde bizlerle birlikte yaşayan ve güzel davranışlar sergileyen Schwandorf Türk İslam Derneği (DITIB) üyelerine huzurlarınızda teşekkür ederim."

 

Almanya'da yapılan Mölln, Solingen ve NSU ırkçı cinayetlerine de dikkat çeken Nürnberg Başkonsolosu Yavuz Kül ise, Alman makamlarını dünya genelinde yükselişe geçen aşırı sağ ideolijileri ortadan kaldırıci önlemler almasıni ve hoşgörü kültürünü geliştirme konusunda daha fazla gayret göstermesini ümit ettiklerini söyledi.

 

Çok sayıda Alman ve Türk vatandaşlarının katıldığı kilisede etkinlik sonrası olay mahalline de gelinerek ırkçı kurbanları ayrıca anıldı. Katılımcılar, Habermeier Evi'nin önüne geçtiğimiz yıl dikilen ırkçı kurbanları Osman, Fatma ve Mehmet Can ile Jürgen Hübener'in isiminin yazılı olduğu Taş Anıt'a çiçekler serdi.

 

Spital Kilisesi salonu ve Habermeier Evi önünde gercekleşen resmi anma programların ardından, DITIB Schwandorf da tüm katılımcılara kadın kollarının hazırladığı yemek için cami derneğine ayrıca davette bulundu. Her sene Schwandorf'taki ırkçı cinayetin olduğu 17 Aralık'ta düzenlenen anma etkinliği, seneye DITIB Schwandorf Merkez Camii'nin ev sahipliğinde gerçekleşecek.

18.12.2018

Regensburg'da minareli caminin temeli törenle atıldı

Ditib Regensburg, Yavuz Kül, Gertrud Maltz-Schwarzfischer, Hasan Aslan Minareli caminin temeli Nürnberg Baskonsolosu Yavuz Kül ve Regensburg 2. Belediye Baskani Gertrud Maltz-Schwarzfischer tarafindan atildi. Fotograflar: Regensburg Haber

 

DİTİB Regensburg, 40'ıncı yılında Doğu Bavyera'nın en modern görünümlü caminin temelini 21 Temmuz'da düzenlenen bir törenle attı. T.C. Nürnberg Başkonsolosu Yavuz Kül, Regensburg 2. Belediye Başkanı Gertrud Maltz-Schwarzfischer ve DİTİB Kuzey Bavyera Eyalet Birliği Başkanı Hasan Aslan'ın da katıldığı temel atma törenine 150 civarında katılım oldu. Kaba inşaatın Aralık ayında bitmesi planlanan yeni cami, Nisan ayında kısmen ibadete açılacak. 23 Temmuz'da başlanacak inşaat calışmalarının bir sene içerisinde tamamen bitirilmesi bekleniyor.

Gertrud Maltz-Schwarzfischer, Ditib Regensburg Maltz-Schwarzfischer'den cami karşıtlarına net mesaj: "İslam da müslümanlar da buraya ait"

Belediye Başkanı'ndan camiye destek

 

Cami temel atma programına bizzat katılarak konuşma yapan Regensburg 2. Belediye Başkanı Gertrud Maltz-Schwarzfischer, oluşan tüm tepkilere rağmen, DİTİB Regensburg'un yapacağı minareli camiye olan desteğini sürdürdü. Regensburg'un kozmopolit ve renkli bir şehir olduğunu söyleyen Maltz-Schwarzfischer, Müslümanların da İslam'ın da buraya ait olduğunu söyleyerek, cami karşıtlarına karşı net mesaj verdi. Yeni cami için her inançtan ve milletten insanların buluşma yeri olması gerektiğinin altını da çizerek, yeni caminin yapımı sürecinde başarılar diledi.

 

Minareli cami Almanya çapında büyük tartışma yaratmıştı

 

Regensburg Belediyesi'nin Aralık 2017'de imar izni vermesi sonrasında Almanya çapında büyük tartışma konusu olan DİTİB Regensburg'un Maxhüttenstrasse'deki minareli cami projesi, özellikle Şubat ayında ırkçı oluşum "Identitäre Bewegung" tarafından, Brüksel'deki terör kurbanlarının isimleri suistimal edilerek, cami arsasına dikilen tahta haçlarla saldırısı büyük yankı uyandırmıştı. Özellikle İslam karşıtı aşırı sağ parti AfD'nin kampanya yürüttüğü yeni caminin, 14 Ekim'de yapılacak Bavyera Eyalet Seçimleri için başlıca seçim malzemesi olarak kullanılması bekleniyor. Aşırı sağcıların İslam karşıtlığı üzerinden yürüttüğü cami karşıtı kampanya, kimi aşırı solcular tarafından farklı argümanlarla piyasaya sürdürüldüğü gözlendi. DİTİB'in ırkçı olduğu ve savaş çığırtkanlığı yaptığı yönünde kara propaganda faaliyetlerini arttıran IKS adlı örgüt, cami derneğini itibarsızlaştırma yönünde yoğun çabalarda bulunmasıyla dikkat çekti. IKS Regensburg, resmi soyal medya hesabından ayrıca, cami açılışına katıldığı için Belediye Başkanı'na da, "demokrasiye ve insan haklarına ihanet etmeye devam ediyor" ağır suçlamasında bulunarak, çok sert tepki gösterdi.

 

Irkçıların gösteri alanının yanında Türk bayanları piknik yaptı

AfD, Ditib Regensburg Aşırı sağ parti AfD'nin İslam ve cami karşıtı gösterisi Türk bayanların keyfini bozmadı.

Caminin 200 metre ilerisinde Türklerin yoğun olarak yaşadığı evin önünde protesto gösterisi düzenleyen ırkçılar, bekledikleri sayıya ulaşamayıp hayal kırıklığına uğradılar. Seçim otobüsüyle gelen AfD'li siyasetçilerin de katıldığı gösteride, İslam karşıtı pankartlar kullanılarak cami protesto edildi. Gösteri öncesi bahçelerindeki masada sohbet etmek için toplanan Türk bayanlarının ise keyiflerini hiç bozmadıkları gözlendi. Protesto gösterisini öğrendikten sonra yanlarına çekirdek, lokum ve keklerini de alarak izleyen Türk bayanları, "Herkesin kendi kültürünü ve inancını yaşama hakkı var" yorumuyla, camiye destek mesajı verdi.

 

Başkonsolos'tan Regensburg Belediyesi'ne teşekkür

Cami temel atma törenine konuşma yapan Nürnberg Başkonsolusu Yavuz Kül, Regensburg Belediyesi'nin yeni caminin planlanması sürecindeki yapıcı tavrının takdire şayan olduğunu söyledi. Türk toplumunun Alman toplumunun bir parçası olduğunu da ifade eden Başkonsolos Kül, birlikte yaşama dikkat çekti. Yeni caminin kent içerisindeki farklı toplumların birlikte yaşama olan katkısını arttıracağı görüşü diğer konuşmacılar arasında yer alan DİTİB Regensburg Başkanı Mustafa Miran, DİTİB Kuzey Bavyera Eyalet Birliği Başkanı Hasan Aslan ve Nürnberg Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşe Vekili İbrahim Ali Kahraman tarafından da paylaşıldı.

21.07.2018

Bavyera Eyaleti'nin en iyi Türk öğrencisi bu defa Kelheim'dan

Merve Aydin, Mainburg Gabelsberger Gymnasium, Abitur Foto: Tevfik Şendöl

Bavyera Eyaleti'nde 2017/18 eğitim yılının en iyi Türk öğrencisi yine bölgeden çıktı. Kelheim'ın ilçesi Mainburg'dan Türk kızı Merve Aydın, Mainburg Gabelsberger Gymnasium'da "Abitur"u (Lise Bitirme Sınavı) müthiş bir başarıyla 1.0 not ortalaması ile kazanarak, eyaletin en çalışkan Türk öğrencisi oldu. Avrupa'nın en iyi üniversiteleri arasında gösterilen Münih LMU'da tıp okuyup doktor olmak isteyen Merve Aydın, Abitur'daki üstün başarısı dışında, Alman Klasik Diller Federasyonu tarafından Latince dersindeki üstün derecesinden dolayı aldığı Altın İğne Şeref Ödülü ile de ayrıca dikkat çekti. Merve Aydın, Münih Başkonsolosluğu'na bağlı bölgenin en iyi Türk öğrencisi olması sebebiyle, Münih Başkonsolosluğu'nda Berlin Büyükelçiliği tarafından hazırlanan takdir belgesini alacak.

 

Geçen sene en başarılı öğrenci Regensburg'dan

Bu sene Kelheim'dan çıkan en başarılı Türk öğrenci, geçen sene de Regensburg'dan çıkmıştı. Regensburg'un Neutraubling ilçesinden Emre Yıldırım, Neutraubling Gymnasium'da "Abitur"u 1.1 not ortalaması ile bitirerek Bavyera Eyaleti'nin en başarılı Türk öğrencisi olmuştu. Geçen senenin gymnasium ögrencisi Emre Yıldırım, şimdi Regensburg Üniversitesi'nde tıp okuyor.

 

İki sene üst üste Doğu Bavyera'dan

Almanya'daki Başkonsolosluklar tarafından her sene tesbit edilen "Abitur"u en iyi notla bitiren öğrenciler, bizzat Berlin Büyükelçiliği tarafından onore edilip ödüllendiriliyor. İki seneden beri eyaletteki en iyi Türk öğrenci Doğu Bavyera Bölgesinden çıkıyor.

05.07.2018

Büyük tartışma olan yeni cami için Ditib'ten cevap: "Geri dönüş yok, temeli yakında atıyoruz"

Alman kamuoyunda son günlerde büyük tepki gören Regensburg'un yeni yapılacak ilk minareli cami için Ditib Regensburg, Türklere yönelik bugün bir bilgilendirme programı düzenledi. Katolik kilisesi St. Michael'in salonunda pazar günü gerçekleşen programa, son zamanlarda alevlenen cami tartışmaların da etkisiyle, 150 kişinin üzerinde yoğun bir katılım oldu. Ditib Kuzey Bavyera Eyalet Birliği Başkanı Çetin Yazıcı, Ditib Güney Bavyera Eyalet Birliği Başkan Yardımcısı Aykan İnan, Ditib Regensburg Başkanı Mustafa Miran, Ditib Pfaffenhofen Başkanı Recep Bal ve Ditib Neutraubling Din Görevlisi Hüseyin Ergen'in de katılımlarıyla gerçekleşen programda, yeni cami projesinin sorumluluğunu üstlenen mimar Firdes Orak cami planının ince özelliklerini anlatırken, Ditib Regensburg Yönetim Kurulu Üyeleri Ayten Tekenli ve Recep Yen ise teknik dışı konularda kalabalık kitleye bilgilendirmelerde bulundu.

57 YIL SONRA GELECEK MİNARELİ CAMİ
Türkiye ile Almanya arasında Ekim 1961'de yapılan İşgücü Anlaşması ile yarım asrın üzerinde uzun geçmişi olan Regensburg Türk toplumunun, onyıllardan beri kurduğu minareli cami hayaline 2019 yılında kavuşacak. 4 Nisan 1978 yılında kurulan cami derneğinin 40. yıldönüme denk Nisan ayında temeli atılması beklenen yeni cami için en geç randevu Temmuz ayı olarak veriliyor. Kilise odalarının günlük kiralanarak başlayan Regensburg'daki Türk toplumunun ibadet ihtiyacının giderilmesi girişimi, 1978 yılında Arnulfsplatz yakınlarındaki dar sokak Lederergasse'de tutulan 30 metrekarelik odayla açılan cami derneği ile gerçek anlamda başlıyor. 1995 yılında Lindnergasse'de üç katlı bir ev satın alarak bu defa ilk cami mülkiyeti edinen Ditib Regensburg, 2 Mart 2016'da satın aldığı 2341 metrekarelik arsaya minare uzunluğu 21 metreyi bulan gerçek görünümlü bir camiyi nihayet inşa edebilecek.

MİNARELİ CAMİ HAZIMSIZLIK YARATTI
Maxhüttenstrasse'de arsa alımıyla yeni cami yapımının minareli yapılacağı iki yıl önce belli olmasına rağmen tartışmaların şimdi başlaması, Almanya'da bir yandan aşırı sağın yükselmesi, Türkiye ile Almanya arasındaki siyasi gerilimin artması ve ayrıca süreçteki diyalog eksikliğine bağlandı. Aşırı sağcıların bir hafta içerisinde cami inşasının engellemesine yönelik Regensburg Belediye Meclis Üyeleri için 13 bin imza toplaması dikkat çekerken, sosyal medyadan yanlış bilgiler yayarak getirdikleri İslam ve Türkiye karşıtı yorumlar ile kamuoyu oluşturmaya çalıştıkları gözlendi. Regensburg Belediye Meclisi'nde anamuhalefet partisi olan muhafazakar CSU grubu ise, cami derneğinin iki yıllık süre içerisinde Alman kamuoyu ve semtteki yerleşik halk ile minareli camiye yönelik diyalog ortamı kurma gereğini kendilerinde görmemelerini ve ayrıca yer seçiminin yanlışlığını ön plana çıkararak, yeni camiye karşı olduklarını ifade etti. Regensburg'un 2. Belediye Başkanı Gertrud Maltz-Schwarzfischer (SPD) ise, cami yapımı hakkının anayasanın verdiği inanç hürriyeti kapsamında olduğunu belirterek, kamuoyunda oluşan tepkisel bazı aşırı görüşler konusunda uyarılarda bulundu.

"YENİ CAMİLER İÇİN ÇEVRE VE İLETİŞİM ŞART"
Minareli cami yapımı tecrübesi sebebiyle davet edilen Ditib Pfaffenhofen Başkanı Recep Bal'ın da konuşma yaptığı programda, Regensburg'a yapılacak yeni cami için bazı tavsiyelerde bulundu. Pfaffenhofen'e minareli cami yapımı sırasında kendilerinin de aşırı sağdan tehditlere kadar varan büyük tepkiler aldıklarını ifade eden Recep Bal, kendi aralarında kurdukları yoğun istişare ve ayrıca kentteki meclis üyesi siyasiler, çeşitli sivil toplum örgütleri ve yerel halkla kurulan yakın diyalog ile süreci fazla gürültüye sebebiyet vermeden bitirdiklerini belirtti. Müslümanların dini ve sosyal yaşamlarındaki örnek tavırların, çeşitli dernek ve kurumlarla ortak faaliyetlerin de gerekliliğine dikkat çeken Ditib Pfaffenhofen Başkanı, cami projelerinin yeni nesillere bırakılacak şekilde yapılmasının önemine işaret etti.

"SAĞDUYU VE SÜKUNETİ KAYBETMEYİN"
Mittelbayerische ve Wochenblatt gibi gazetelerin sosyal medya hesaplarından yapılan gerçek dışı okur yorumlarını takip ettiklerini belirten Ditib Regensburg Yönetim Kurulu Üyesi Recep Yen ise, bu tür platformlarda tepki yorumları yaparak olayın kızışmasına sebebiyet verilmemesi gerektiğini söyledi. Yeni cami arsasına dün 26 tane haçın dikilip üzerine terörden ölen kişilerin isimlerinin yazılması suretiyle ırkçıların yeni bir nefret ve provokasyon girişiminde bulunduğu bilgisini de veren Recep Yen, Türk toplumundan hiçbir surette sükunetini kaybetmeyip sağduyu içerisinde kalmaya devam etmelerini istedi. Cami yapımına karşı kamuoyunda oluşan tepki sebebiyle de, "korkuya gerek yok; inşaat iznini aldık, artık geriye dönüş yok" diyerek en geç Temmuz ayına kadar caminin temelini atmayı planladıkları söyleyerek yüreklere su serpti.

"ŞİMDİ BİRLİK ZAMANI"
Programın sonunda söz alan Ditib Regensburg Din Görevlisi İsmail Numanoğlu ise, derneğin 40 yıllık geçmişine dikkat çekti. Numanoğlu, "40 yıl sürede kimler geldi, kimler geçti? 40 yıl sonra kimler gelecek, kimler geçecek?" diyerek, kısa dünyada geçmişte yaşanan olumsuzluklara takılmamanın önemine vurgu yaptı. Birlik ve beraberlik mesajını, "hayırlı işlerde hayırlı şekilde bitirmeyi Allah bize nasip etsin" duasıyla finalleyen Numanoğlu, cami yapımı sürecinde herkesin yardımcı olmasını istedi.

11.02.2018

Regensburg Gençlik Komisyonu kuruluyor

Jugendbeirat Regensburg Detaylı bilgi: www.regensburg.de/jugendbeirat

Regensburg Büyükşehir Belediyesi'nin UNICEF tarafından "Çocuk Dostu Belediye" payesini almasından sonra girişimlerini başlattığı Gençlik Meclisi projesi için adaylık süreci Ekim ayı itibariyle resmen başlıyor.

 

Seçimlerin gelecek sene Şubat ayında yapılacağı Regensburg Gençlik Meclisi için yaşları 14 ile 18 arasında olan 4700 genç mektupla oy kullanarak en çok oyu alan 21 üyeyi belirleyecek. Oy hakkına sahip 25 üyeden oluşacak Gençlik Meclisi'nin 4 üyesi Stadtjugendring tarafından atama yoluyla belirlenecek. 1 Temmuz'da yürürlüğe giren tüzüğe göre Regensburg Büyükşehir Belediye Başkanı Joachim Wolbergs de danışman üye sıfatıyla Regensburg Gençlik Meclisi'nde bulunacak.

 

Senelik bütçesi 5 bin Euro olarak belirlenen Regensburg Gençlik Meclisi, senede en az 7 kere toplanacak. Oturumu Regensburg kentinde olan 14-17 yaşlarındaki gençlerin aday olabileceği Gençlik Meclisi için başvurular Belediye Gençlik Dairesi'nden Christoph Seidl'a yapılacak (Tel: 507-4550, E-Mail: seidl.christoph@regensburg.de)

30.09.2015

Kutlu Doğum Haftası'nda kardeşlik mesajları

Doc. Dr. Cenksu Ücer, Ugur Ibrahim Altay, Mehmet Ali Karakaya, Mehmet Kurt Kalabalık kitleye hitap eden Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cenksu Üçer: "Farklılığınızı ayırımcılık yapmayın, birlikte hareket edin!"

 

DITIB Neutraubling, Kutlu Doğum Haftası kutlamaları kapsamında bu yıl belirlenen "Hz. Peygamber ve Birlikte Yaşama Ahlakı" konu başlığında etkinlik düzenledi. Çok sayıda izleyicinin katıldığı etkinliğin ana konuşmacısı Ankara'dan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cenksu Üçer oldu.

 

İstiklal Marşı ve Hakif Sekmen'in Kur'an tilaveti ile başlayan etkinlikte, DITIB Neutraubling Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Ünlü'nün selağmlama konuşması sonrasında, misafir konuşmacı Doç. Dr. Cenksu Üçer'in Hz. Muhammed'den örnekler vererek birlik ve beraberliği pekiştirici konuşmasıyla devam etti. Farklılıkların ayırım haline getirilmemesini isteyen Doç. Dr. Üçer, birlikte hareket etmenin öneminden bahsetti. Sözlerine "Birbirinizle çekişmeyin, hayırda yarışın" tavsiyesinde bulunan İlahiyatçı Hoca, aksi takdirde toplum olarak darmadağın olunacağı uyarısını yaptı.

 

Program, UETD Regensburg'un davetlisi olarak Regensburg ve civarında üç gün boyunca dernekleri ziyaret ederek toplantılar yapan Konya-Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay'ın da iştirak ederek konuşma yapmasıyla devam etti. İlk defa Türkiye dışında bir Kutlu Doğum etkinliğine katıldığını ifade eden Selçuklu Belediye Başkanı Altay, yurtdışında yaşayan Türk toplumunun Peygamberi iyi tanıyarak onun ahlakıyla ahlaklanması dileğinde bulundu. Birlik ve beraberlik mesajlarını da veren Altay, farklılıkların bir tarafa bırakılarak ortak noktalarda buluşulmasının gerekliliğinden bahsetti. Altay, "Burada yaşayan sorunlara el atmanız ve memleket için birlikte hareket etmeniz gerekiyor" diyerek, komisyonlar oluşturulmasını istedi.

 

Yapılan konuşmalardan sonra program, Dilek ve Erdal Ünlü çiftinin Dursun Ali Erzincanlı'nın sevilen Hz. Muhammed'e Peygamberliğin geldiği yaşa atıfla "40 Yaşındasın" şiirini ve Musa Yoğurtcu'nun da Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet Han icin kendi yazdığı şiiri okuması ile devam etti. DITIB Neutraubling'in oluşturduğu çocuk korosunun ilahiler okuması ile ney ve def eşliğinde gençlerin Hz. Muhammed'den hadisler okunmasıyla sona yaklaşan program, DITIB Regensburg Din Görevlisi Mehmet Ali Karakaya'nın kapanış duası ile tamamlandı.

 

DITIB Neutraubling'in düzenlediği Kutlu Doğum programının moderatörlüğünü üstlenen DITIB Neutraubling Din Görevlisi Yusuf Ağar, son olarak programa katılan tüm izleyicilere teşekkür etti ve herkesi 3 Mayıs'ta Antoniushaus'da düzenlenecek 23 Nisan etkinliğine katılmaya davet ederek, "Hepimiz Türkiye'yiz" diyerek final niteliğinde bir birlik ve beraberlik mesajıyla programı kapattı.

19.04.2015

Nürnberg'den Regensburg'a lösemi desteği

Regensburg Üniversitesi Çocuk Onkoloji Kliniği'nde çocukları tedavi gören Türkiyeli dört aile Nürnberg'den gelen kalabalık ziyaret ile moral buldular.

T.C. Nürnberg Başkonsolosu Asip Kaya ve Konsolos Gürol Baş'ın yanısıra Nürnberg'den bir dolmuş dolusu gelen Türk-Alman Özürlüler Derneği'nden Türk bayanları ve Regensburg'da yeni kurulan Umut Derneği yöneticileri lösemi tedavisi gören çocukların aileleri ile destek amaçlı biraraya geldiler.

Ailelerin sorunlarının da dinlenildiği moral ziyaretinde özellikle dil ve konaklama sorunları ön plana çıktı. Tedavi sürecinin uzun olması sebebiyle çocukların pedagojik ve psikolojik destek ihtiyaçlarının da dillendirildiği buluşmada, okul dersleri ve din eğitimi konuları da gündeme getirildi.

Toplantı sonunda, Nürnberg'den gelen hayırsever Gülbeyaz Solmaz teyzenin yiyecek alışverişi ile hazırlanan açık büfe ile yemek ziyafetinde kaynaşan katılımcılar, lösemi hastası çocuklara ve ebeveynlerine yapılacak Nürnberg ve Regensburg arasında ortak çalışmalar dileyerek, desteklerinin artacağı sözünde bulundular.

 

28.11.2014

Regensburg Belediye Başkanı Wolbergs ilk iftar yemeğine katıldı

Foto: Ihsan Yeneroglu

Regensburg Büyükşehir Belediye Başkanı Joachim Wolbergs, ilk defa Ramazan etkinliğine katılarak müslümanlarla iftar sofrasında birarada bulunarak eşlik etti. Regensburg Kaymakamı Tanja Schweiger ile beraber gelen Belediye Başkanı, iftar öncesinde mescide giderek ilk defa geldiği Yeni Camii ve İslamiyet hakkında bilgiler aldı.

İftar saati yaklaştığında müslümanların çorbalarını kepçeyle bizzat kendileri veren Joachim Wolbergs ve Tanja Schweiger, büyük takdir topladı. Cami imamı Seyfullah Bal'ın ezan okuması ile başlayan oruç açma, Mustafa Yeşilova'nın yemek duasıyla sona erdi. Ramazan hakkında Dr. Yavuz Şahin'in bilgilendirme konuşmasından sonra Regensburg Kaymakamı Tanja Schweiger ve Regensburg Büyükşehir Belediye Başkanı Joachim Wolbergs de kürsüye gelerek hitaplarında müslümanlara sıcak mesajlar gönderdiler.

Geçtiğimiz yıllarda da Yeni Camii'de iftarlar veren Tanja Schweiger, bu defa Kaymakam olarak iftar vermiş olmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi. Belediye Başkanı Joachim Wolbergs ise, birçok kez camiye gittiğini ve Türkler'in çeşitli organizasyonlarında bulunduğunu ama ilk kez katıldığı iftar yemeğinden etkilendiğini dile getirdi. İftarlarda zengin ile fakirin bir arada aynı sofrada bulunarak eşitlendiğini ifade eden Wolbergs, Belediye Başkanı olarak zengin ile fakir arasında bir ayrım yapmadığı gibi, İslam dinine mensup müslümanlara, hıristiyanlar ve yahudiler kadar eşit mesafede olduğunu söyledi. Sosyal statü, dil, din, ırk gözetmeksizin herkesin aynı derecede önemli olduğunu vurgulayan Wolbergs, "Kimse kimseden daha iyi ya da daha üstün değil, benim olduğu kadar bu kent sizin de kentiniz. Sizler Regensburglusunuz" dedi.

İftar etkinliği sonunda bir Afgan asıllı öğrencinin hat sanatı ile kendi isimlerinin yazıldığı tablo hediyesi alan Joachim Wolbergs ve Tanja Schweiger, ayrılırken müslümanların büyük ilgisini görerek hatıra fotoğrafları çekildiler.

 

İhsan Yeneroğlu, 12.07.2014

UETD Regensburg'da nöbet değişimi

Avrupalı Türk Demokratlar Demokratlar Birliği'nin (UETD) Regensburg şubesi, 21 Haziran'da Haus Heuport'ta düzenlediği olağanüstü genel kurulda yeni yönetimini belirledi. Yaklaşık iki yıllık şube başkanlığı döneminden sonra görevi bırakan Salih Altuner, genel kurulda yapılan seçim sonucu başkanlık görevini oy birliği ile seçilen Murat Altuner'e devretti.

Kuruluşu 25 Ağustos 2012 olan UETD Regensburg'un ikinci dönemde yeni yönetim kurulu şu kişilerden oluştu: Murat Altuner (
Başkan), Merve Güngör (Başkan Yardımcısı), Hilal Çiftçi (Sekreter), Zuhal Oğuz (Muhasebe), Zeliha Koca, Ali Şenol Ükünç, Yavuz Çekiç, Alaaddin Çelebi, Bahtiyar Köse.

Mehmet Akkoc, Murat Altuner UETD Bavyera Başkanı Mehmet Akkoç, UETD Regensburg'un yeni başkanı Murat Altuner'i tebrik etti

Bölge yönetiminden UETD Bayern Başkanı Mehmet Akkoç, UETD Bayern Gençlik Kolu Başkanı Ayhan Tokgöz ve UETD Bayern ARGE Başkanı Arslan Bahar'ın da katıldığı genel kurulda, 31 Temmuz'da cumhurbaşkanlığı seçimi ile Türk vatandaşlarının yurtdışında ilk defa oy kullanma meselesi üzerinde özellikle duruldu. Regensburg'da yaşayan Türk toplumunun sorunlarının da dile getirildiği kurulda çözüm odaklı fikir alışverişinde bulunuldu.


UETD Regensburg Olağanüstü Genel Kurulu'nun sonunda kapanış konuşması yapan UETD Bayern Başkanı Mehmet Akkoç, UETD Regensburg'un kentte şimdiye kadar yapmış oldukları toplumsal çalışmaları takdirle izlediklerini belirterek, başkanlığa seçilen Murat Altuner ve yeni yönetim kuruluna başarıların devamını dileyerek tebrik etti.


22.06.2014

Baskonsolos'tan KUNO ziyareti

Asip Kaya, Cengiz Hocazade, Bülent Gülmez, Mehmet Kurt Foto: Salih Altuner

T.C. Nürnberg Başkonsolosu Asip Kaya, Çocuk Kliniği KUNO'da tedavi görmek için Türkiye'den gelen kanser hastası çocukları ziyaret etti. Deniz Gülmez, Tuna Naz Şenel ve Ahmet Can'ın durumları hakkında bilgi alan Başkonsolos Kaya, hasta çocukların ailelerine geçmiş olsun dileklerini ileterek mümkün olduğunca yardımcı olmaya çalışacağını söyledi.

 

Elele Engellilere Yardım Konfederasyonu Başkanı Cengiz Hocazade ve dernek yöneticileri ile DITIB Regensburg Başkanı Mehmet Kurt ve cami derneği din görevlisi Abdülmelik Akdeniz'in de katıldığı ziyarette, 27 Nisan'da Fürth'de düzenlenen 23 Nisan şenliğinde toplanan yardım ile Deniz'in babası Bülent Gülmez için tahsis edilen elektrikli tekerlikli sandalye Başkonsolos tarafından teslim edildi.

05.05.2014

23 Nisan'a çocuklardan tam not


Anaokul çağında olan, ilkokula giden 50 civarında çocuk... Belli ki çoğu ilk defa duymuşlardı, ilk defa katılıyorlardı... Bir Türk milli bayramını Alman kütüphanesinde kutlamak... Alışılagelmişin dışında sıra dışı da olsa, aileler ilgi gösterecek, çocuklar büyük beğeni ile kitapların arasında oynayacaklardı... 

Rafların arasında koşuşturmacalar, kitap okumalar, boyama ve çeşitli oyunlar arasında merak da salmıştı tabii kendilerini... "Nedir 23 Nisan?" diye soracaktı küçük bir kız çocuğu... Ama en çok da şu soru gelecekti hayata henüz daha atılmamış o küçük kalplerden: "Bir daha ne zaman olacak?"

En son ihmal etmemiz gereken onlardı aslında... En başta onları ihmal etmiştik halbuki; farkettik... Üç saat süren küçük çapta bir organizasyonun etkileri büyük çapta olmuştu... Gönüllerine girilmiş, bir çocuk bahçesine dönüşmüştü kütüphane adeta...

Ne siyaset, ne futbol, ne de diziler... Fazlasıyla daldık, çok oyalandık... Dünyayı ve hayatı yeni öğrencek bir nesil geliyor halbuki... Mesele onlara nasıl bir çevrede büyüteceğimiz, neleri emanet bırakacağımız... 

Herşey hazır bekliyor... Bu beklemeler görülüyordu gözlerde... Gülümsemelerle aldığımız o bakışlar bize sadece bunu anlatıyor, ve hatta bunu öğretiyordu...

 

27.04.2014

Regensburg, Deniz'i çok sevdi

 

Onu Türkiye Show TV'de yayınlanan Gülben Ergen'in programında tanıdı. Çocuklarının gözleri önünde erimesine razı olmayan Gülmez ailesi, çıktığı canlı yayında tüm Türkiye'yi etkileyeceklerdi. Kanser hastasıydı Deniz'i. Türkiye'de tedavi imkanı kısıtlı olduğu için Almanya'ya gitmeye tüm imkansızlıklara rağmen kararlıydılar. 1,5 yıl sürecek tedavisinin masrafı 500 bin Euro'yu buluyordu...

"Rabbimden bir mucize istedik" diyor anne Gülcan Hanım, "3 gün sonra bir mucize gönderildi." Erdal Acar olacaktı 500 bin Euro'luk tedavi masraflarını karşılayacak hayırsever iş adamı. "Dualarımı kabul eden Allah'a olan bağlılığım bir kat arttı." diyecekti anne minnet duygusu içerisinde...

Salı günü geldiği Regensburg Üniversitesi'nin çocuk kliniği KUNO'da çarşamba günü yoğun bakıma kaldırılan Deniz, şimdi diğer hasta çocuklarla güle-oynaya vakit geçirebiliyor. Moralini yüksek tutmasını sağlayan anne Gülcan Hanım ve baba Bülent Bey yanısıra, onu yalnız bırakmayan Regensburglu ablaları ve abileri de ziyaretine geliyor artık...

Şimdi Küçük Deniz yine gülümsüyor...

18.04.2014

Regensburg Emniyet Müdürü camide Türk gençleriyle buluştu

Wolfgang Mache, PI Süd Regensburg, DITIB Regensburg Foto: Cezmi Türk

Regensburg Emniyet Müdürü Wolfgang Mache, DITIB Regensburg Gençlik Kolları ile buluşmak için cami derneğini ziyaret etti. 

Yaklaşık 30 gencin katıldığı programda Wolfgang Mache, Alman Emniyeti'nin Türk gençlerine ihtiyaç duyduğunu belirterek, polislik mesleğine yönelmelerini istedi. 

DITIB Regensburg Gençlik Kolları'na bazı tavsiyelerde bulunan tecrübeli emniyet müdürü, her türlü suçlardan uzak durulmasını istedi. Herhangi bir zor durumda Avrupa çapında geçerli olan 110 numaralı telefon ile polise her zaman ulaşılabileceğini belirten Mache, gençlere çevrelerinde gördükleri şiddet olaylarına duyarsız kalmayarak acilen emniyete bu numaralardan haber verilmesini istedi. 

Konuşma sonrasında Türk gençlerinin sorularını alarak cevaplayan Mache, gençlerden özellikle saldırı halinde nasıl savunmaları gerektiği ve ırkçılık konuları üzerine sorularla karşılaştı.

Türk gençleri ile çay ve pasta keyfi yapan Regensburg Emniyet Müdürü Wolfgang Mache, DITIB Regensburg Gençlik Kolları'ndan gördüğü sıcak ilgiden memnun kalarak, gençlere büyük iltifatta bulunup camiden ayrıldı.

12.02.2014

UETD Regensburg, lösemi tedavisi gören çocukları sevindirdi

UETD Regensburg, yılbaşı öncesi lösemi hastası çocuklara moral ziyaretinde bulundu / Foto: Emre Öndin

 

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği'nin (UETD) Regensburg teşkilatı, yılbaşı öncesi Regensburg Üniversitesi'nin çocuk kliniği KUNO'da lösemi hastası çocukları unutmayarak moral ziyaretinde bulundu. Hastane doktoru Dr. Jürgen Föll'ün eşliğinde gerçekleşen anlamlı ziyarette derneğin bayan yöneticileri aldıkları oyuncak ve kitap hediyeleri ile tedavi gören çocukların üzüntülerini sevince dönüştürdü.

Hasta çocuklara ziyaret eden heyet arasında yer alan UETD Regensburg Yönetim Kurulu Üyeleri Elif Elbistan, Ayşe Rippmannsberger-Dinçer ve Zuhal Oğuz çocuklara geleceğe yönelik daima olumlu bakmalarını ve morallerini bozmamalarını istedi. Çocuklarınailelerine degeçmiş olsun dileklerini sunan bayan yöneticilerinin sürpriz ziyaret girişimihastane personelleri tarafından da olumlu karşılandı.

Hastane ziyaretinden memnun kalan onkoloji ve hematoloji hekimi Dr. Jürgen Föll, bu tarz aksiyonların çocuklar için olumlu etkileri olduğunu vurgulayarak, UETD Regensburg'un bayan yöneticileri tarafından gerçekleştirilen ziyaretin aynı zamanda
hastanenin dışarıya yönelik bağ kurması açısından önemli gördüğünü belirtti.

Emre Öndin, 29.12.2013

Prof. Nihat Hatipoğlu, Regensburg'da gönülleri fethetti

Nihat Hatipoglu, Regensburg Foto: Cezmi Türk

 

Türkiye'nin tanınmış ilahiyatçılarından Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu, geçtiğimiz akşam Regensburg'da bir konferans vererek gönülleri fethetti. RT Halle'de yoğun ilgi ve katılımın olduğu etkinlikte Türk toplumu ile bir araya gelen ünlü Hoca, konuşmasının ağırlık noktasını Peygamber Efendimizin hayatı ve sünnetine ayırdı. Konferansın sonunda dinleyicilerden gelen soruların cevaplandığı program gece geç saatlere kadar sürdü. Organizatörlüğü üstlenen Aykut İnan'ın 10. kez imza attığı dini programda Hatipoğlu'nu üçüncü kez Regensburg'a getirerek hayranları ile buluşturdu. DITIB Regensburg'un da organizasyonda etkin rol aldığı programda önemli katkısı bulunan T.C. Regensburg Fahri Konsolosu Hanns J. Huber de bizzat gelerek bir konuşma yaptı. Program sonrasında Hatipoğlu Hoca ve bazı davetliler ile Türk lokantası 23h'ya geçildi.

İhsan Yeneroğlu, 21.12.2013

Irkçı vahşetin 25'inci yılında 'Can'lar dualarla anıldı

 

17 Aralık 1988'de Almanya'nın Schwandorf kentinde Türkler'in yoğun olarak yaşadığı evin ırkçı bir genç tarafından kundaklanarak ateşe verilmesi sonucu yanarak hayatlarını kaybeden Fatma Can, Osman Can ve oğulları Mehmet Can ile Jürgen Hübner, cinayetin 25'inci yılında Schwandorf’ta olay yerinde ve camide yapılan törenlerle anıldı.


Irkçı cinayetin işlendiği olay yerinde gerçekleşen programın ilk ayağı bir dakikalık saygı duruşuyla başladı ve ardından yetkililer tarafından yapılan kısa konuşmalarda insanlık suçu ırkçı cinayet şiddetle kınandı.

Yakılan evin ardından, DITIB Schwandorf cami derneğinde geleneksel olarak her yıl düzenlenen anma töreni düzenlendi. Açılış konuşmasını DITIB Schwandorf Başkanı Ersan Ersoy'un yaptığı anma töreninde, T.C. Nürnberg Başkonsolosu Asip Kaya, T.C. Nürnberg Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşesi Vekili Muharrem Öztürk, Schwandorf Belediye Başkanı Helmut Hey ile mağdur aileden Leyla Kellecioğlu birer konuşma yaparak duygulu blar yaşattılar.

Çok sayıda siyasilerin, din adamlarının, cami cemaatin ve kent halkının katıldığı anma törenininde bir daha böyle olaylarin yaşanmaması için ortak temennilerde bulunuldu.

Schwandorf'taki düzenlenen ırkçı cinayetin 25'in anma töreni cami lokalinde Kadın Kolları tarafından hazırlanan açık büfe ziyafeti ile son buldu.

Muhammed Tepeler, 17.12.2013

Kabakçı Hoca'ya sevgi seli

Bosporus Lokantası'nda gerçekleşen kahvaltılı buluşmada Kabakçı Hoca, kendisini karşılayan 30 öğrencisinin büyük sevgi gösterilerine şahit oldu.

1981-87 yılları arasında Türkçe öğretmeni olarak görev yaparak Regensburg'da bir döneme damgasını vuran Mustafa Kabakçı, 30 yıl sonra eski öğrencileri ile duygusal bir buluşma yaptı.

Regensburg'da unutulmazlar arasında yer alan Kabakçı Hoca, uzun yıllar sonra eski günleri tekrar yaşamak isteyen 30 civarında öğrencilerinin büyük sevgi gösterilerine şahit oldu.

Duygusal anlar yaşayan Kabakçı Hoca, sohbetine başlamadan önce yutkunarak göz yaşlarına hakim olamazken, kimi öğrencilerinin de aynı duygusallıkta mendilleri ile göz yaşlarını sildikleri gözlendi.

Eski öğrencileri ile tekrar tanıştıktan sonra, eskilerin anlatılarak nostalji dolu anlar yaşanırken, özellikle en şımarık öğrencileri arasında yer alan Balıkesirli Mustafa Kaldırımcı'nın espri dolu anıları büyük kahkahalara sebep oldu.

Kahvaltılı geçen sohbet programında eski öğrencilerine nasihatlar da yapan Kabakçı Hoca, özellikle her bireyin üzerine düşen toplumsal sorumlulukları dile getirdi. Dünün çocukları ve bugünün anne-babaları öğrencilerine çocuk eğitimi konusunda da tavsiyelerde bulunarak yaşlara uygun olarak tekrar öğretmenlik yaptı.

Eski öğretmen arkadaşları Erdal Eyüpoğlu ve
Roswita de Rogola tarafından da karşılanan Kabakçı Hoca, program sonunda eski öğrencilerinin kendisi için aldığı kol saati hediyesini kabul etti. Bosporus Lokantası'nın zengin kahvaltısı eşliğinde gerçekleşen buluşma programı, lokanta önünde çekilen hatıra fotoğrafı ile son buldu.

Ağustos ayında Konya'da bir buluşma programı sözü alan Kabakçı Hoca, Regensburg buluşmasından memnun ayrılarak Ankara'ya döndü.
15.12.2013

Atatürk, ölümünün 75'inci yılında Nürnberg Başkonsolosluğu'nda anıldı

Zehra Yakan, Selim Kartal, Asip Kaya, Emre Öndin, Sibel Güney (soldan sağa) Zehra Yakan, Selim Kartal, Asip Kaya, Emre Öndin, Sibel Güney

 

Atatürk'ün 75. ölüm yıldönümü T.C. Nürnberg Başkonsolosluğu'nda düzenlenen 10 Kasım Atatürk'ü Anma Programı ile hatırlandı. Bir dönem Nürnberg Başkonsolosu olarak görev yapan Moldova Büyükelçisi Selim Kartal'ın da katıldığı programda, Başkonsolosluk personellerin yanısıra, Nürnberg Bölgesi'nden çeşitli STK temsilcileri de katıldı.

 

Atatürk'ün ölüm saati 09:05'te yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan programda, daha sonra İstiklal Marşı okundu ve ardından T.C. Nürnberg Başkonsolosu Asip Kaya ve Regensburg Üniversitesi Siyaset Bilimi öğrencisi Emre Öndin'in Atatürk'ün ölümü anısına yaptığı konuşmalarla sona erdi.

 

Yapılan konuşmalarda Başkonsolos Asip Kaya, Atatürk'ün yaptığı reformlara dikkat çekerek, Atatürk'ün sadece Türkiye tarafından değil tüm milletler tarafından kabul edilen bir lider olarak görüldüğünü belirtirken, üniversite öğrencisi Emre Öndin de "Atatürk hiç bir grubun, partinin, derneğin, zümrenin tekelinde değildir. Atatürk hepimizindir!" diyerek, onun bıraktığı mirasın toplum olarak gelecek nesillere aktarılması gerektiğini söyledi.

10.11.2013

"Gewalt gegen Frauen ist nicht akzeptabel!"

 

Laut einer aktuellen Studie der Weltgesundheitsorganisation WHO werden 1/3 der Frauen auf der Welt Opfer von physischer Gewalt. Gewalt gegen Frauen kommt in allen Ländern, allen Kulturen und allen Schichten vor. Die Dunkelziffer dürfte viel höher liegen. Auch in Nürnberg ist dieses Thema sehr Aktuell. Das in Nürnberg ansässige Deutsch-Türkischer Frauenclub Nordbayern e.V. (dtfc) lud anlässlich des "Internationalen Tages gegen Gewalt an Frauen" im November zu einem Vortrag mit dem Thema "Gewalt(en) an Frauen? (K)ein Thema?" ein.

Referentin des Abends im Mengen Restaurant in Nürnberg-Gostenhof war Frau Dr. Meltem Kulacatan vom Erlanger Zentrum für Islam und Recht in Europa an der Friedrich-Alexander-Universität. Dr. Kulacatan stellte im Vortrag ihre Promotion "Geschlechterbeziehungen im Pressediskurs der Europaausgaben von Hürriyet und Zaman" vor und ging speziell auf das Thema Gewalt gegen Frauen in Deutschland ein. Die Moderation der anschließenden Gespräche und Diskussionen übernahm die Ärztin Dr. Leyla Fröhlich-Güzelsoy vom Vorstand des Frauenclubs.

Der Deutsch-Türkischer Frauenclub Nordbayern e.V. wurde 1991 gegründet. Der Verein möchte mit seinen über 100 deutsch-türkischen Mitgliederinnen eine Brücke zwischen deutschen und türkischen Frauen in der Metropolregion Nürnberg bauen. Vorsitzende des Vereins ist die angesehene Dokumentarfilmemacherin Gülseren Suzan-Menzel.

Von der Stadtverwaltung und Politik waren an diesem Abend u.a. anwesend: Stadträtinnen Elke Leo und Birgitte Wellhöfer, Frauenbeauftragte der Stadt Nürnberg Ida Hiller, Vorsitzende des Integrationsrat Diana Liberova, SPD-Stadtratskandidat Abdurrahman Gümrükcü und CSU Bezirksvorsitzender des Arbeitskreises Integration Ismail Akpinar.

Akpinar, der im März 2014 für die CSU für den Nürnberger Stadtrat kandidiert, sagte zur Veranstaltung folgendes:"Gewalt gegen Frauen ist nicht nur eine Sache der Frauen, sondern auch von uns Männern. Denn Frauen sind unsere Ehefrauen, unsere Schwestern, unsere Töchter, unsere Mütter und unsere Großmütter. Deshalb betrifft dieses Thema die ganze Gesellschaft. Wir müssen alle, ob Frauen oder Männer gegen jede Form von Gewalt hoch sensibel sein und dürfen Gewalt in unserer Gesellschaft nicht akzeptieren".

10.10.2013

Ramadan 2013

Tanja Schweiger, Murat Atali Wahlkampagne im Ramadan-Zelt / Foto: Cezmi Türk

Hühnersuppe für alle!“ – Fastenbrechen mit der Landtagskandidatin FW-Tanja Schweiger.

 

Es sollte eigentlich wie jeder Abend auch im Verein für Bildung und Integration e.V. werden, doch kam alles anders: Tanja Schweiger, Landtagskandidatin der Freien Wähler-Regensburg und Sebastian Hopfensperger, Bundestagskandidat, statteten den türkischstämmigen Vereinsmitgliedern am 11. Tag des Fastenmonats Ramadan einen Besuch ab. Dabei durfte Tanja Schweiger Hühnersuppe an die Besucher verteilen, während Sebastian Hopfensperger am Tisch auf sein Essen wartete.  Auf das Essen folgte eine kurze Ansprache: Schweiger und Hopfensperger warben für ihren Wahlkampf und baten um Unterstützung für die kommenden Landtags- bzw. Bundestagswahlen im September. Viele Gäste kannten sie nicht, schätzten aber ihre Großzügigkeit, da jeder von ihnen eine große Portion von der Hühnersuppe bekam. Seyfullah Bal, Imam des Vereins, bedankte sich herzlich für die Spende und stellte seinerseits die Tätigkeiten des Vereins vor. Man trank zusammen Tee und verabschiedete sich mit freundlichen Worten. (Cezmi Türk, Regensburg)

Oğuz Taşdelen Oğuz Taşdelen, Vorsitzender DITIB Landesverband Südbayern / Foto: Bedrettin Çifci, DITIB Landesverband Südbayern

Die Verbände, DITIB Landesverband, Landesfrauenverband und Landesjugendverband Südbayern, veranstalteten am 21.7.2013 im Marriott Hotel in München ein Fastenbrechen für viele renommierte Gäste u.a. aus der Politik, Wissenschaft und Verwaltung. Unter den Gästen befanden sich die Generalkonsuln der Vereinigten Staaten von Amerika, Tunesien und Bosnien und Herzegovina. Das türkische Generalkonsulat wurde von diversen Attachés und Herrn Konsul Selçuk Eke vertreten. Darüberhinaus waren auch die Präsidenten des Bayerischen Landesamtes für Verfassungsschutz Herr Präsident Dr. Burkhard Körner und der Präsident der Bayerischen Staatlichen Polizei Herr Wilhelm Schmidbauer anwesend. Unter der Moderation des Vorstandsmitgliedes des Landesjugendverbandes Südbayern Emine Göktaş hielten die Vorsitzenden der Landesverbände Süd- und Nordbayern, Oğuz Taşdelen und Erhan Çınar eine kurze Rede, sowie auch der türkische Konsul Selçuk Eke. Anschließend gab es eine Koranrezitation von Imam Niyazi Yildirim und der Attaché Dr. Ali Ünal rief den Gebetsruf aus. Schließlich wurden nachdem Fastenbrechen zwei sehr interessante Reden von den Professoren, Prof. Dr. Mathias Rohe und Prof. Dr. Hajatpour, der Friedrich-Alexander-Universität Nürnberg-Erlangen gehalten. (Bilal Fırıntepe, München)

DITIB Regensburg, tüzükten sonra yönetimini de yeniledi

DITIB Regensburg, Mustafa Sönmez, Kemal Tuğ, Mustafa Miran, Fatih Kevek, Mehmet Kurt, Gülistan Varlı-Önal DITIB Regensburg YK Üyeleri: (soldan sağa) Mustafa Sönmez, Kemal Tuğ, Mustafa Miran, Fatih Kevek, Mehmet Kurt, Gülistan Varlı-Önal / Foto: Cezmi Türk

Geçtiğimiz aylarda dernek üyelerinin oylarıyla yeni tüzüğe geçen DITIB Regensburg, bu defa yaptığı olağanüstü seçimde yeni yönetim kadrosunu belirledi. Birçok üyenin katılmadığı seçimde sadece 125 üyenin oy verme hakkını kullanması dikkat çekti. DITIB Bavyera Eyalet Birliği Başkanı Erhan Çınar'ın divan başkanı olarak katıldığı seçimde 122 geçerli oy sayıldı. 

 

Seçimlere Liste 2'den giren Mehmet Kurt, Mustafa Miran, Gülistan Varlı-Önal, Kemal Tuğ, Fatih Kevek ve Mustafa Sönmez 79 oy alarak cami yönetimini kurma hakkını elde ettiler. Temel Sezer, Şeref Korkmazer, Süleyman Arslan, Fatma Arıkan, Murat Ogan ve Erkan Bayraktar'dan oluşan Liste 1 ise 43 oy alarak yönetime giremediler. Seçimlerde belirlenen 6 kişilik yönetime yeni seçilecek Gençlik Kolu Başkanı, Kadınlar Kolu Başkanı ve Veliler Başkanı olmak üzere 3 üye daha katılacak.

30.06.2013

Cumhurbaşkanı'nın Regensburg programına çok sayıda Türk davetli

Joachim Gauck, Horst Seehofer, Christian Schlegl, Salih Altuner, Funda Demir İmparatorluk Salonu'nda büyük coşkuyla karşılanan Cumhurbaşkanı Gauck, Türkler'le de özel olarak ilgilendi / Foto: Cezmi Türk

 

Bavyera Eyaleti'ne ilk resmi ziyaretini yapan Federal Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Münih'teki temaslarından sonra akşam saatlerinde Bavyera Başbakanı Horst Seehofer'in davetlisi olarak Regensburg'a geldi.

 

Regensburg Üniversitesi'nde öğrencilerle beraber olan Cumhurbakanı daha sonra Regensburg Belediye Sarayı'nda sosyal hayata katkı sağlayan toplum gönüllüleri ve cemaat temsilcileri ile biraraya geldi. Bavyera Başbakanı Seehofer tarafından Türk toplumundan Ayşe Meiering, Emine Doğan, Funda Demir, Gazi Doğan, Nurcan Akkaya ve Salih Altuner de özel davetliler olarak programda yerlerini aldılar.

 

Alman medyasının büyük ilgi gösterdiği üst düzey ziyarette, Regensburg Haber, Cumhurbaşkanı'nın Regensburg programını takip eden tek Türk medyası oldu.

19.02.2013

Regensburg Haber ve UETD Regensburg'dan 5 saatte 3 program organizasyonu

Serkan Arslan, Elif Elbistan, Osman Mestan, Ece Öztürk Çil, Fatih Kaya, Emre Şentürk, Salih Altuner, Bahtiyar Köse, Mustafa Kılıç T.C. Nürnberg Başkonsolosu Ece Öztürk Çil'in UETD Regensburg'a büyük ilgi gösterdi. (soldan sağa: Serkan Arslan, Elif Elbistan, Osman Mestan, Ece Öztürk Çil, Fatih Kaya, Emre Şentürk, Salih Altuner, Bahtiyar Köse, Mustafa Kılıç) / Foto Cezmi Türk

 

Regensburg'da dört ay önce kurulan UETD Regensburg Yönetimi, Regensburg Üniversitesi'nde düzenlenen toplantıda Avrupa Parlamentosu Almanya Milletvekili İsmail Ertuğ ve T.C. Nürnberg Başkonsolosu Ece Öztürk Çil tarafından ziyaret edildi.

 

Kuruluşu Almanya genelinde de ilgiyle takip edilen UETD Regensburg, Regensburg Haber'le ortaklaşa yürüttüğü üç organizasyonda, toplantı öncesinde Avrupa Parlamentosu'nun Almanya Milletvekilini ve Türkiye Cumhuriyeti'nin Nürnberg Başkonsolosunu Türkiye'den gelen lösemi hastası çocuklarının aileleriyle, toplantı sonrasında da Regensburg Üniversitesi'nde faal olan öğrenci derneği Bosporus ve eğitim gören diğer Türk öğrencileriyle buluşturdu.

 

Beş saat süren üç boyutlu toplantıda ilk olarak Türkiye'den gelen lösemi hastası çocuklarının aileleri kaldıkları misafirhanelerde Avrupa Parlamentosu Almanya Milletvekili İsmail Ertuğ, T.C. Nürnberg Başkonsolosu Ece Öztürk Çil ve UETD Regensburg Yönetim Kurulu Başkanı Salih Altuner tarafından ziyaret edilerek biraraya gelindi. Çocukların sağlık durumu ve ailelerin sorunları hakkında yakın bilgilerin alındığı moral ziyaretinde, İsmail Ertuğ, Türkiye'deki uygulamalardaki sorunlar konusunda T.C. Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile bizzat özel olarak görüşeceği sözünde bulundu. Kendilerine yakın ilgi gösterilmesinden memnun kalan telaşlı ailelerin bir saat süren buluşmadan memnuniyetlerini dile getirdiler.

 İsmail Ertuğ, Ece Öztürk Çil, Salih Altuner, UETD Regensburg soldan sağa: İsmail Ertuğ, Ece Öztürk Çil, Salih Altuner / Foto: Cezmi Türk

UETD Regensburg Yönetim Kurulu Üyeleri ile toplantı yapılmak üzere Regensburg Üniversitesi'ne geçildiği organizasyonun ikinci ayağında, Avrupa Parlamentosu Milletvekili Ertuğ ile T.C. Nürnberg Başkonsolosu Çil'in Regensburg'da yeni kurulan derneğine yakın ilgi göstermesi dikkat çekti. İsmail Ertuğ ve Ece Öztürk Çil'in toplantıda notlar aldığı gözlenirken, UETD Regensburg ile işbirliği yapılması noktasında ortak kanaat çıktı. Toplantıda İsmail Ertuğ, yakın ilişkinin kurulması için "Netzwerk" oluşturulması isteğinde bulunurken, Ece Öztürk Çil'in bölgesinde ziyaret ettiği STK'lar arasında ilk defa böyle bir genç yönetimle karşılaşmış olmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti.

İsmail Ertuğ, Ece Öztürk Çil Regensburg Haber - UETD Regensburg - Bosporus'tan üçlü organizasyon: "Bosporus Buluşması" / Foto: Emre Şentürk

Organizasyonun son bölümünde üniversite öğrenci derneği Bosporus ile biraraya gelen İsmail Ertuğ ve Ece Öztürk Çil, Bosporus Yönetimine ve diğer üniversiteli öğrencilere yönelik yaptıkları Almanca konuşma sonrasında verilen açık büfede öğrencilerle kaynaştılar.

 

Kuruluşunun 4'üncü ayına girmeden bir günde üç önemli organizasyona imzasını atan UETD Regensburg'un, Almanya'nın Avrupa Parlametosu Milletvekili İsmail Ertuğ ile Türkiye Cumhuriyet'nin Nürnberg Başkonsolosu'nu Ece Öztürk Çil'i yoğun gündemlerine rağmen beş saat Regensburg'da temaslarda bulunmalarını sağlaması takdirle karşılandı.

 

22.12.2012

Die UETD besucht leukämiekranke Kinder an der Kinderklinik KUNO

UETD Regensburg, UETD Bayern, KUNO, Gülçin Gani, Salih Altuner, Mehmet Azal, Mustafa Sandal, Ali Yıldırım Foto: Cezmi Türk
  • Regensburg Üniversitesi'nin çocuk kliniği KUNO'da tedavi görmek için Türkiye'den gelen lösemi hastası çocukların ailelerini ziyaret eden UETD Regensburg ve UETD Bayern'li yöneticiler, telaşlı ailelere moral oldu. İlk defa bir dernek tarafından ziyaret edilip sorun ve dileklerinin dinlenildiği ifade eden aileler, ziyaretten duydukları memnuniyetleri dile getirerek, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği'ne (UETD) hassasiyetlerinden dolayı teşekkür ettiler.

 

Am 02.12.2012 fand ein Treffen der Union Europäisch-Türkischer Demokraten (UETD) mit den Angehörigen der leukämiekranken Kinder im Elternhaus der Uniklinik Regenburg statt. Dort lernten sich die Vorstandsmitglieder der UETD Bayern und der UETD Regensburg mit den Eltern der Kinder kennen und man erkundigte sich über das gesundheitliche Wohlergehen der Patienten.


Gülçin Gani, Vorstandsmitglied der UETD Regensburg, unterstützt die türkischstämmigen Familien vor Ort und steht ihnen bei sprachlichen Hindernissen zur Seite. Die Eltern der hilfsbedürftigen Kinder sprachen ihren Dank aus und betonten, dass zum ersten Mal seit ihrem Aufenthalt in Deutschland eine Nichtregierungsorganisation wie die UETD einen Besuch bei ihnen abgestattet hat.

Die Vorstandsmitglieder der UETD Bayern, Ali Yildirim, Mustafa Sandal und Mehmet Azal sowie Vorstandsvorsitzender der UETD Regensburg, Salih Altuner, versicherten den Angehörigen ihre vollste Unterstützung und waren optimistisch, was die Genesung der Kinder in der Klinik betrifft.

Cezmi Türk, 02.12.2012

Regensburglu Türk hanımlardan Bürgermeister Wolbergs'e ziyaret

Joachim Wolbergs Regensburg Büyükşehir Belediye Başkanı Yardımcısı Joachim Wolbergs, Regensburglu Türk bayanları tarihi Belediye Binası'nı gezdirdi / Foto: Salih Altuner

 

Regensburg'da 50 yaşüstü bayanlara yönelik hayata geçirilen "Regensburg'da Yaşamak ve Yaş Almak" adlı yeni projenin programında bulunan kent rehberlik gezisi T.C. Berlin Büyükelçisi'nin babası Dr. Erdoğan Karslıoğlu tarafından gerçekleştirildi.

 

Program kapsamına uygun olarak sonrasında Regensburg Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı tarafından Belediye Binası önünde karşılanan 10 kişilik Türk bayanları grubu, Joachim Wolbergs rehberliğinde tarihi İmparatorluk Salonu, Lordlar Kamarası ve çalışma odası gezdirildi.

 

Bayanların sorularını almak için toplantı salonuna geçen Wolbergs'in jesti, Türk bayanları arasında büyük sempatiyle karşılandı.

20.11.2012

http://www.hurriyet.de/haberler/gundem/1332205/turk-yaslilar-belediye-sarayini-gezdiler

Regensburg Belediyesi'nden yabancı öğrencilere hoşgeldiniz resepsiyonu

Prof. Thomas Strothotte, Uni Regensburg, Prof. Thomas Strothotte, Türkiyeli üniversite öğrencileri Nilay ve Beynur'la / Foto: Salih Altuner
Regensburg Büyükşehir Belediye Başkanı Hans Schaidinger, yabancı ülkelerden gelen 180 öğrenciyi dün akşam Regensburg'un en güzel salonu olarak kabul edilen Ortaçağ yapıtı İmparatorluk Salonu'nda (Reichssaal) kabul etti. 
 
Üniversite ve siyasetten katılımların da olduğu etkinlikte, Regensburg Üniversitesi Rektörü Prof. Thomas Strothotte, Türkiye'den gelen Erasmus öğrencisi Nilay ve Master öğrenimi gören Beynur ile Regensburg Haber objektifine bol tebessümlü hatıra fotoğrafı çekildi. 
16.11.2012

DITIB Neutraubling; yaşlıdan çok gencin takıldığı cami

Ditib Neutraubling Eğitim dosyasını elinde tutan Esra ile diğer öğrenciler Dilara, Aybüken, Elif Nur ve Nisa Nur verilen eğitimden memnun.. Fotoğraflar: Salih Altuner

 

Regensburg'un en yakın ilçelerinde yoğun Türk nüfuslu Neutraubling'de bulunan Diyanet'e bağlı cami derneğinde haftasonlarının çocuk bahçesine dönüşmesi görenleri hayrete düşürüyor.

 

Her cumartesi ve pazar günleri öğlen namazından önce çocuklara yönelik eğitim programına katılan 80 civarında çocukların milli ve dini eğitim derslerine büyük bir zevkle katılmaları, "DITIB Neutraubling, birçok cami derneklerinde baş gösteren genç cemaat sorununu çözmüş" şeklinde yorumlarını da beraberinde getirerek, birçok cami derneğine örnek olarak gösteriliyor.

Din görevlisi Yusuf Ağar ve Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar Şentürk

Çocuklara Mehmet Culfa, Derya İnce, Fatma Alp ve eşi Meryem Ağar ile birlikte eğitim veren din görevlisi Yusuf Ağar, katılım çokluğunu cami cemaatinin çocukların eğitimine verdiği değere bağlıyor.

 

"Yaşar Şentürk ve Hacer Şentürk bu işin mimarları" diyerek çalışkanlığı ve hassasiyetleri sebebiyle organizasyonun başarıyla gerçekleşmesinde katkısı bulunan kişileri takdirle anlatan DITIB Neutraubling Din Görevlisi Yusuf Ağar, devamında, "çocukların camiye gelmesinde onların teşvikleri ve yardımları büyük" diyerek 15 yıl öncesi Neutraubling'deki çocuk eğitimi noktasında canlılığın şimdi tekrar yaşandığını ifade ediyor.

 

Çocukların oyun ihtiyaçları yönünde gençlik odasında PlayStation, masa tenisi, kicker, dart ve ligtv bulunduğunu anlatan din görevlisi "Burası tamamen gençlere ait. 40 yaş üzerindekiler buraya giremezler" diyerek çocukların kendi aralarında bir ortamda camiye rahat çekildiği gerçeğini hatırlatıyor.

Çocuklar için ilahi grubunun da kurulduğu cami derneğinde bilhassa cumartesi günleri verilen pommesli dönerler sebebiyle dolup taşıyor. Müezzinliğin öğlen namazında çocuklara verildiği Neutraubling'deki camide, çeşitli dini derslerin verildiği eğitimin yanında "Milli Kültür" adı altında Türkiye tarihi ve coğrafyası üzerine bilgiler de veriliyor.

 

Çocukların da memnun kaldığı anlaşılan cami eğitiminde, küçüklerin oldukça olumlu bakış açıları gözlerden kaçmazken; Esra (13), Dilara (12), Aybüken (13), Elif Nur (11) ve Nisa Nur (13) adlı kız öğrencilerin ortak görüşleri, çocuklarını camiye götürmede ailelerin zorlanmadığını gösterir nitelikte oldu:

 

"6 aydan beri geliyoruz; dualar ve Kur'an öğrendik burada. Arkadaşlarımızı da buraya davet ediyoruz. Ücretsiz çok güzel hizmetler var, hocalarımız da iyi. Çok teşekkür ediyoruz, Allah onlardan razı olsun!"

04.11.2012

Regensburg'da Türk bayanlarına yönelik proje

Nurcan Akkaya, Treffpunkt Seniorenbüro Foto: Tuğba Vanneste

  

"Leben und Altwerden in Regensburg - Regensburg'da Yaşamak ve Yaş Almak" başlığı altında 50 yaş ve üzeri Türk kadınlarına yönelik hazırlanan proje hayata geçirildi. Çok sayıda Türk kadınlarının katılıdğı açılış programına T.C. Nürnberg Başkonsolosu Ece Öztürk Çil, Regensburg Belediye Başkanı Yardımcısı Joachim Wolbergs, Regensburg Entegrasyon Dairesi Başkanı Andreas Reindl ve T.C. Fahri Konsolosu Hanns J. Huber gibi önemli kişiler de büyük ilgi göstererek yoğun programlarına rağmen gelmeyi ihmal etmediler. Çeşitli bilgilendirme toplantıları, okuma günleri, diksiyon kursları, geziler ile kültürel ve sosyal faaliyetler içeren proje, Türkçe öğretmeni Nurcan Akkaya yönetiminde gerçekleşecek.

09.10.2012

 

Regensburg'daki yaşamlarını güzel ve zevk alarak sürdürmek isteyen 50 yaş üzeri Türk bayanların Türkçe öğretmeni Nurcan Akkaya yönetimindeki ilk buluşması beğeniyle gerçekleşti. İlk toplantıda Regensburg'a geliş anılarını anlatarak, şiirler okuyup atışmalar da yapan bayanların eğlenceli toplantısı, "bu tür buluşmaları keşke daha öncesinde yapsaydık, toplanmalarımızı sıklaştırmamız gerek" şeklinde yorumlamalara sebep oldu. Kendi aralarındaki buluşmada bayramlaşmayı da ihmal etmeyen Türk bayanlarının bir sonraki toplanması 6 Kasım öğlen vakti saat 11-13 arası yine Ostengasse'deki Mehrgenerationenhaus'da gerçekleşecek.

23.10.2012

Redetext: Generalkonsulin Ece Öztürk Çil

Leben und Altwerden in Regensburg, 09.10.2012

 

Sehr geehrter Herr Altuner

Sehr geehrter Herr Bürgermeister Wolbergs

Sehr verehrte Damen und Herren,

 

Vielen Dank für die Einladung zu diesem Treffen, der ich sehr gerne gefolgt bin. Wie überall in Deutschland, ist auch in Regenburg das “Leben und Altwerden” ein wichtiges Thema, das in der türkischen Community ebenfalls immer mehr an Bedeutung gewinnt.

 

Laut einer Statistik des Amtes für Stadtentwicklung der Stadt Regesnburg liegt die Zahl der Regensburger Bevölkerung in der Altersgruppe 45 – 65 Jahre bei knapp 39 Tausend Menschen. Der Anteil an Migrantinnen und Migranten in dieser Altersgruppe beträgt etwa 9 Prozent. Es ist also sehr zu begrüssen, dass Menschen mit Migrationshintergrund auch im Alter Angebote wahrnehmen können, die sie durch das Leben begleiten.

 

Ein Grossteil der damals jungen Arbeitskräfte, der einstigen „Gastarbeiter“ also, die in den 60’er Jahren nach Deutschland kamen und sich auf Dauer in ihrer neuen Heimat eingerichtet haben, haben bereits das siebzigste Lebensjahr erreicht.

 

Und damit stehen wir vielen neuen, oft anders gearteten Problemen gegenüber, deren Bewältigung aufgrund fehlender Versorgungsinfrastruktur erschwert ist.

 

Es ist aber mittlerweile bekannt, dass der Alterungsprozess bei den ehemaligen Gastarbeitern aufgrund ihrer Migrationsbiographie und der schweren Arbeits- und Lebensbedingungen, denen sie unterworfen waren, 5-10 Jahre früher einsetzt als bei „deutschen“ Alten.

 

Hinzu kommt noch die psychische Belastung des Lebens in der Fremde und des Stress des Überlebens mit einem niedrigen Sozialstatus.

 

Mangelnde Deutschkenntnisse, Unsicherheit, Unkenntnis, falsche Vorstellungen aber auch manchmal Scham halten die Angehörigen oft davon ab, einen Arzt, einen Spezialisten oder einen Berater aufzusuchen.

 

Ein weiterer Grund ist das familiäre Umfeld bei Migranten.

 

Nicht zuletzt die Einstellung, dass auch Pflege nur in der und von der Familie zu leisten sei, trägt dazu bei, sich keine externe Hilfe zu holen.

 

Aber längst tragen auch bei Migranten bestehende familiäre oder ähnliche soziale Netzwerke nicht mehr so gut wie zuvor.

 

Mittlerweile gibt es aber in Regensburg wie in ganz Deutschland - und das ist eine sehr positive Entwicklung - eine Vielzahl von Einrichtungen, die für Migranten sehr gute Informations-, Beratungs- und Pflegemöglichkeiten in der Muttersprache und mit muttersprachlichem Personal anbieten.

 

In diesem Sinne möchte ich mich bei beim Herrn Salih Altuner sowie allen anderen Beteiligten des Projektes „Leben und Altwerden in Regensburg“ für ihr Engagement bedanken und wünsche uns allen und unseren Lieben viel Gesundheit und Freude am Leben.

 

Vielen Dank

 

Link: www.nurnberg.cg.mfa.gov.tr/ShowSpeech.aspx?ID=2432

Petra Frauenstein, Joachim Wolbergs, Ece Öztürk Cil, Hanns J. Huber, Nurcan Akkaya, Andreas Reindl, Salih Altuner Foto: Peter Ferstl, Stadt Regensburg

Sie sind alle Regensburger: Neues Projekt für türkische Seniorinnen im „Treffpunkt Seniorenbüro“

 

Regensburg hat ein weiteres Integrationsprojekt und der „Treffpunkt Seniorenbüro“ ein Team mehr: „Türkisch-stämmige Seniorinnen – Leben und alt werden in Regensburg“ soll der Tatsache Rechnung tragen, dass künftig immer mehr ältere Menschen in der Stadt türkische Wurzeln haben.

 

Bürgermeister Joachim Wolbergs war zunächst skeptisch, ob ein Projekt für türkischstämmige Seniorinnen in Regensburg notwendig ist. Nach einem Gespräch mit dem Initiator Salih Altuner schwand diese Skepsis und spätestens seit der Auftaktveranstaltung am Dienstag im Mehrgenerationenhaus ist er begeistert. Nicht nur, dass der Raum Pilsen bei dem Andrang an Frauen fast zu klein war. Die Anwesenheit der Generalkonsulin der türkischen Republik Ece Öztürk Çil und des Honorarkonsuls Hanns J. Huber zeigten auch, wie groß das Interesse von türkischer Seite an diesem Projekt ist.

 

Nach der Begrüßung durch die stellvertretende Leiterin des Seniorenamtes, Petra Frauenstein, die auch den „Treffpunkt Seniorenbüro“ (TPS) vorstellte, hieß Wolbergs die Gäste willkommen. Den Teilnehmern an dem Projekt rief er zu: „Sie sind unsere Mitbürgerinnen. Wir sind alle Regensburger und ich will, dass dafür ein Bewusstsein entsteht.“ Er wolle, dass in dieser Stadt eine Seniorenbewegung entstehe, egal wo die Senioren herkommen.

 

Dass das Projekt nur für Frauen angelegt sei, habe seinen Grund darin, dass die Integration für Frauen noch schwieriger sei als für Männer. Er versprach ihnen: „Wir passen auf Sie auf.“ Sie sollten sich nicht scheuen, Hilfe zu fordern, wenn sie nötig sei. Und er bot ihnen an: „Wann immer Sie mit mir reden wollen: Ich komme.“

 

Generalkonsulin Çil dankte dem Bürgermeister für seine Worte: „Ihre Sichtweise ist sehr gut für uns.“ Schließlich hätten neun Prozent der Seniorinnen und Senioren in Regensburg einen Migrationshintergrund. Ein Großteil der Menschen, die in den 60er Jahren als junge Arbeitskräfte nach Deutschland gekommen seien, sei inzwischen über 70 Jahre alt. Und vor allem Frauen würden sich meist aufgrund mangelnder Kenntnis scheuen, Hilfen von auswärts zu holen. „Da kommt dieses Projekt gerade recht.“ Honorarkonsul Huber bedauerte, dass es solche Projekte nicht schon vor 50 Jahren gegeben habe. „Wir wollten eben nur Arbeiter und haben nicht bedacht, dass Menschen kamen.“

 

Der Leiter der städtischen Integrationsstelle, Andreas Reindl, betonte, dass es in Regensburg Förderungen für alle möglichen Fälle gebe. Nur eines habe gefehlt: „Und das ist genau dieses Projekt. Und dafür musste ich nicht einmal etwas tun, es wurde mir geschenkt.“

 

Initiator ist der Journalist Salih Altuner. Er ist selbst türkischer Herkunft und fühlt sich trotzdem als Regensburger, so wie viele seine Landsleute, die seit Jahrzehnten hier wohnen. Mit dem Projekt will er die „Bindung zwischen türkischstämmigen Senioren und Regensburg stärken und den Kontakt zu den Einheimischen vertiefen, damit Regensburg nicht nur türkischstämmigen Jugendlichen sondern auch  türkischstämmigen Senioren Spaß macht.“

 

Teamverantwortliche ist Nurcan Akkaya, die betonte, dass für die Frauen Deutschland bereits zur Heimat geworden sei. Sie stellte auch das Programm der nächsten Wochen vor, das  Stadtführung, Ausstellungsbesuche, Behördenbesuche, Teilnahme an sozialen Projekte, Sprachübungen und vieles mehr vorsieht. Für weitere Informationen steht Nurcan Akkaya unter der Rufnummer 0172/3189885 zur Verfügung. (pm)

Seniorenamt programında bir ilk

 

"REGENSBURG'DA YAŞAMAK VE YAŞ ALMAK" 

-50 yaş üzeri Türk bayanları için- 

Mehrgenerationenhaus, Regensburg İlk buluşma 19 Ekim salı günü saat 10.30'da, Mehrgenerationenhaus'da (Ostengasse 29)

Eğer;

  • Yaşadığım kent Regensburg'u keşfetmek,
  • sosyal ve kültürel hayata aktif katılmak,
  • topluluk içinde yeni tanışıklıklar yapmak ve eğlenmek,
  • yeni hobiler edinmek,
  • kendime ve çevreme faydalı olmak istiyorum,

 

diyorsanız; hayata yeniden merhaba demek için bir fırsat size hiç de uzak değil...

 

Regensburg Belediyesi'nin kurumu Senirorenamt‘ın 50 yaş üzerinde halk için sunduğu programlara, Türk bayanlara yönelik ilk defa yeni bir program eklendi...

 

Türkçe öğretmeni Nurcan Akkaya'nın yönetiminde gerçekleşecek "50 yaş üzerinde Regensburglu Türk bayanları buluşması" 9 Ekim'de düzenlenecek tanışıklık programı ile start veriyor. Belediye Başkan Yardımcısı Joachim Wolbergs'in açılış konuşmasını yapacağı bu özel günde, T.C. Nürnberg Başkonsolosu Ece Öztürk Çil de katılacak…

 

Bilgilenme toplantıları, okuma günleri, diksiyon kursları, kent rehberlik gezileri, kültürel ve sosyal programlara katılım ve isteğe bağlı farklı programlar ve eğlenceler..

 

Artık, günlerim boş ve anlamsız geçiyor demeyeceksiniz;

 

REGENSBURG'UN DAHA EĞLENCELİ HALE GELMESİ ŞİMDİ ELİNİZDE!



Buluşma noktamız:

Treffpunkt Seniorenbüro im Mehrgenerationenhaus, Raum Budavar (2.Kat)

 

İlk randevunuzda;

T.C. Nürnberg Başkonsolosu Ece Öztürk Çil ve

Regensburg Belediye Başkanı Yardımcısı Joachim Wolbergs

9 Ekim Salı günü saat 10.30’da Mehrgenerationenhaus’da sizlerle birlikte olacak..



İletişim:

Nurcan AKKAYA, Tel.: 0172/3 18 98 85

UETD'nin yeni kurulan Regensburg teşkilatına ilgi büyük oldu

uetd regensburg Regensburg ve Doğu Bavyera'da ilk defa bir Türk lobisi derneği kuruldu..

 

  • Neutraublingli bayanların kurduğu aile derneği 7'den 70'e Hayat'tan sonra, Regensburg'da lobicilik alanında hiç denenmemiş bir dernek kuruldu.
  • Almanya'da Türk toplumunun zor bir döneminde faaliyete geçen Avrupalı Türk Demokratlar Birliği'nin (UETD) Regensburg'daki şubeleşmesinin yankıları Almanya çapında oldu. 
  • Avrupa Parlamentosu'nun tek Türk asıllı milletvekili İsmail Ertuğ'un "süper bir gelişme" şeklinde yorumlayarak tebrik ettiği UETD Regensburg için, T.C. Nürnberg Başkonsolosu Ece Öztürk Çil de memnuniyetlerini dile getirerek yakın ilgi gösterdi.

 

Bir aylık kısa süre içerisinde 10 kişilik yönetimi kurarak hızla teşkilatlanmayı başaran UETD Regensburg'un kuruluşu kent dışında da yankı uyandırdı.

Kuruluşu Bavyera'nın başkenti Münih'te de gündem olan UETD Regensburg'a olan ilgi, Regensburg Türk toplumunun "yanınızdayız" şeklinde tezahür ederken, önemli diplomat ve siyasilerden de olumlu mesajlar geldi.

Geçtiğimiz hafta Regensburg'a ziyarette bulunan T.C. Berlin Büyükelçisi'nin gelimiyle kamuoyuna çıkması bir olan UETD Regensburg yönetim kadrosunun, Regensburg Belediye Başkanı Hans Schaidinger'in davetlisi olarak geldiği resepsiyon sonrasında, büyük takdir gördüğü öğrenildi. 
uetd regensburg, hüseyin avni karslioglu, ece öztürk cil UETD Regensburg'un kamuoyuna ilk çıkışı T.C. Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu ile oldu..

 

Avrupa Parlamentosu Almanya Milletvekili İsmail Ertuğ'un da "Süper bir gelişme" şeklinde yorumladığı UETD Regensburg'un kuruluşu, toplum yararına birçok faydalı proje ve faaliyetlere imza atması bekleniliyor.

UETD Bayern Başkanı Fikret Özdemir'in de Regensburg'daki yeni teşkilatmadan memnun kalarak, "Çok kaliteli ve değerli bir ekip" şeklinde görüş belirtirken, Bosporus Lokantasında katıldığı UETD Regensburg Yönetim Kurulu Toplanstısında, toplumun geleceğine yönelik olumlu mesajlar verdi. Konuşmasının bir kısmını toplumsal sorunlara ayıran UETD Bayern Başkanı Fikret Özdemir, çözüm noktasında şimdiye kadar atılmış ve atılacak adımlardan bahsetti. UETD için, “Biz bir lobi derneğiyiz" diyen Özdemir, teşkilatın gündemi ve çalışmaları hakkında bilgiler verdi

UETD Regensburg Başkanı Salih Altuner ise, yeni kurulan bu oluşumla toplum olarak daha güzel noktalara gelmek için önemli bir adımın atıldığını belirterek, bu amaç doğrultusunda çeşitli kamu ve siyasi yakın temaslarda olacaklarını ve ayrıca çeşitli dernek kuruluşlarıyla da birlik ve beraberlik içerisinde ortak çalışmalarda bulunulacağını ifade etti.

Kuruluşu 25 Ağustos 2012 tarihi olarak resmi kayıtlara geçen UETD Regensburg'un kurucu yönetim listesi şu kişilerden oluşuyor: Salih Altuner (Başkan), Elif Elbistan (Başkan Yardımcısı), Mustafa Kılıç (Başkan Yardımcısı), Emre Şentürk (Sekreter), Ufuk Yücel (Muhasebe), Ali Ükünç, Bahtiyar Köse, Fatih Kaya, Murat Altuner, Osman Mestan.

02.10.2012

Neutraublingli bayanlar aile derneği kurdu

7'den 70'e Hayat Bilgilendirici toplantı ve gezilerin organize edileceği aile derneğin kurucu üyeleri tamamen bayanlardan oluşuyor.. Foto: Salih Altuner

 

Neutraubling'de Türk toplumu tarafından kurulan 7'den 70'e Hayat adlı çiçeği burnunda yeni dernek, Barbing Rathaussaal'de düzenlenen eğlence etkinliği ile vitrine çıktı.

 

Çok sayıda çocukların oyun gösterileriyle tanıtımını yapan aile derneğinin hedefleri birleşme, sosyalleşme, yardımlaşma ve bilgilendirme şeklinde ifade edildi.

 

Tamamen bayanlardan kurulan derneğin yönetim kurulunda şu isimler yer aldı:

 

Nilgün Sönmez (Başkan), Dilek Çukur (2. Başkan), Nuray Solak (Muhasebe), Dilek Ünlü (Sekreter), Ayşe Keskin, Nalan Altınkargı, Nazan Aktaş, Fatma Ayvazoğlu, Velime Yıldırım, Filiz Yılmaz, Piabella Selda.

15.07.2012

Devlet, Yurtdışı Türkleri'ne sahip çıktı

Egemen Bagis, Bekir Bozdag, Kemal Yurtnac Devlet'in Yurtdışı Türkleri ilgisi: 2 Başbakan Yardımcısı ve 7 Bakan konuşmacı olarak hazır bulundu.. Foto: Salih Altuner

 

Başbakanlığa bağlı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nca 7-8 Haziran tarihlerinde düzenlenen iki günlük “Yurtdışında Yaşayan Sivil Toplum Kuruluşları” buluşması yoğun bir katılımla sona erdi.

 

Devletin 2 Başbakan Yardımcısı , 7 Bakan ve çok sayıda üst düzey bürokratını oturumlarda konuşmacı olarak göndererek büyük önem gösterdiği toplantıda, dünyanın dört bir yanında aktif faaliyet gösteren yüzlerce STK temsilci ile bir araya geldi.

 

Açılış konuşmalarının Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Başkanı Kemal Yurtnaç, Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ yaptığı toplantıda, “Yurtdışında Yaşayan Vatandaşların Genel Sorunları”, “Yurtdışında Çift Dilli Eğitim ve Eğitim Müşavirlikleri”, “Gümrüklerde Yeni dönem”, “Yurtdışında Yurt İmkanları ve Türkiye’de Yaz Kampları”, “Yurtdışında Aile Bütünlüğünün Korunması ve Ailelerinden Koparılan Çocuklar”, “Yurtdışında Emeklilik ve İkili Sosyal Güvenlik Sözleşmeleri”, “Türk Dış Politikası ve Konsolosluk Hizmetlerinde Yeni Dönem” ve “Medya, İletişim ve Siyaset” başlıklarında 8 farklı oturumda yurtdışındaki STK temsilcileri bilgilendirildi.

 

Yurtdışı Türkleri’ni çok yakından ilgilendiren “Büyük Buluşma”da devlet yetkilileri, çeşitli oturumlarda faaliyetler hakkında bilgilendirmelerde bulunmasının ardından, STK temsilcilerinin sorularını yanıtladılar.

Toplantıda; eğitim ve işte yabancı ayırımı, yabancı düşmanlığı ve islamofobya, askerlik, çifte vatandaşlık, gençlik daireleri, koruyucu aile gibi başlıklar öne çıkarken, STK temsilcilerinin sorun ve şikayetlerin dikkatle dinlenerek notların alındığı gözlendi.

 

İki gün süren toplantıda devlet içerisindeki büyük değişim kendini gösterirken, yurtdışındaki STK’ların gelişimi de ayrıca gözlerden kaçmadı. Devlet ile yurtdışı Türkleri arasında yakınlaşmanın sağlandığı “Büyük Buluşma”da, Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış’ın,“Biz kendi gücümüzün farkına varırsak, başkaları da bizim gücümüzün farkına varır” ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın “Artık Türkiye güçlü bir ülke; nerede bir akrabamız varsa, nerede bir vatandaşımız varsa, Türkiye orada olacaktır” toplantının anlamını özetler nitelikte oldu.

 

Başbakan Yardımcıları Bekir Bozdağ ve Bülent Arınç’ın yanı sıra, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanı Fatma Şahin, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Dışişleri Bakanı Yardımcısı Naci Koru ve ilgili bakanlıktaki müşavirlerin konuşmacı olarak geldikleri üst düzey katılımlı toplantı, devletin yurtdışındaki vatandaşlarını önemsediği ve sahip çıktığı şeklinde yorumlamalara sebep oldu.

 

http://www.ari-magazin.com/turkce/index.php3?politik=1&anahaber=1&nr=521

11.06.2012

DITIB Burglengenfeld kermesinde Galatasaray'ın şampiyonluk kutlaması

Ditib Burglengenfeld Burglengenfeld'in örnek taraftarları.. Fotoğraflar: Salih Altuner

DITIB Burglengenfeld derneğinin geçtiğimiz haftasonu düzenlediği kermes şöleninde Fenerbahçe ile Galatasaray arasında oynanan şampiyonluk maçı damgasını vurdu.

İki gün boyunca düzenlenen yoğun katılımlı kermeste, yaşlısı-genci birçok kişinin Galatasaray ve Fenerbahçe formalarıyla gelmesi dikkat çekti.

Burglengenfeld'in kermesinde ilk defa Spor Toto Süper Ligi şampiyonunun belirlendiği Fenerbahce-Galatasaray derbisinin oynanacağı güne denk gelmesi kermese ayrı bir hava katarken, taraftrarların fairplay içerisinde takımlarını desteklemesi takdir topladı.

Bölgenin etkin derneklerinden DITIB Burglengenfeld'in haftalar öncesi yaptığı hazırlıklarla dev bir ekran kurarak, dünyanın en büyük derbileri arasında sayılan Fenerbahçe-Galatasaray arasındaki şampiyonluk maçının izlenebilmesini sağlaması, kermese farklı bir hava kattı.

Maçın ardından Galatasaraylı taraftarlar tarafından cami avlusunda küçük bir kutlama yapılırken, alışılan hoş olmayan kutlamaların aksine iki büyük kulüb taraftarlarının dostluk içerisinde birbirlerini tebrik etmeleri ve beraber şarkılar söylemeleri örnek bir tablo sergiledi.

ALMANLAR İÇİN CAMİ REHBERLİK GEZİLERİ

Çok sayıda Alman'ın da ilgi gösterdiği kermeste ayrıca "pro Dialog" sertifikalı rehberler tarafından caminin ve islamiyetin tanıtımı Hıristiyan inançlı bölge halkına yapıldı.

Camide bilgilendirme gezilerinin eğitimli rehberler -Hediye Ünal, Engül Bozkurt, Elif Göksu, Bahar Öztürk ve din görevlisi Mehmet Emin Beyhan- tarafından yapılması Alman katılımcılarının akıllarında herhangi bir soru kalmamasını sağladı.

Almanya'da İslamiyet'e ön yargılı bakıldığını belirten DITIB Burglengenfeld Başkanı Müslim Ünal, sertifikalı rehberler eşliğinde 'cami gezisi' gibi etkinliklerle, önyargıları yıkmak istediklerini belirtti.

Kermes etkinliği çerçevesinde ana okulu sınıfının yapmış olduğu 'Zumba' dansı ve bir grup Türk öğrencisi tarafından yapılan 'Kolbastı' gösterisi Alman ve Türk katılımcıları tarafından büyük bir ilgiyle izlenirken, Türk mutfağının eşsiz yemek ve tatlılarının satışa sunulduğu standlarda kuyrukların oluştuğu gözlendi.

Emre Sentürk, 16.05.2012

FC Inter Türkgücü 'Gala Gecesi' düzenledi

"Gecedeki desteği sahadaki maçlarda da bekliyorum" diyen FC Inter Türkgücü başkanlarından Yılmaz Sönmez, "maçlar küfürsüz ve aile ortamında izlenilecek" dedi
Regensburg'da yıllar sonra kurulan yeni Türk takımı FC Inter Türkgücü, sezona başlamadan önce bölge halkına takımını tanıtıcı bir gala gecesi düzenledi.

Yaklaşık 200 kişinin katıldığı gece, Regensburg'un önde gelen iş adamlarından Cemalettin Akkaya'nın Wöhrd an der Donau'daki Rosenhof Hotel'inde düzenlendi.

Türkiye Futbol A Milli Takımı Marşı ve ardından İstiklal Marşı ile açılan gecede kulüp yöneticilerinin selamlama konuşması ardından futbolcular müzik eşliğinde teker teker tanıtıldı.

 
Üst düzey futbolcu kadrosuyla FC Inter Türkgücü'nün tek hedefi şampiyonluk...

Sabaha kadar süren eğlencede Kadir Say Keleş ve Önder Kula canlı müzik performansı ile konser verirken, Neutraublingli sanatçı Cem de sahne alan solistlere klavyesiyle eşlik etti.

 

70'in üzerinde üyesi bulunan yarım senelik yeni futbol kulübü FC Inter Türkgücü, Ağustos ayında ilk lig maçına çıkarak, 25 yıllık geçmişi bulunan Neutraubling Türk Gençlik'ten sonra, Regensburg Bölgesi'nde Türk-Alman futbol ekolünü temsil edecek ikinci Türk takımı olacak.

06.05.2012

Regensburg Bölgesi'nin çıkardığı üst düzey diplomatı ve siyaset adamı Berlin'de buluştu

ismail ertug, hüseyin avni karslioglu Almanya SPD Avrupa Parlamentosu Milletvekili İsmail Ertuğ, T.C. Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu ile görüştü

 

  • Türk toplumunun Almanya'da daha etkin ve başarılı olabilmeleri; barış, huzur ve saygın fertler olarak yaşayabilmeleri üzerine fikir alışverişinde bulunan T.C. Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu ve Almanya'nın önemli siyasi kişiliği SPD Avrupa Parlamentosu Milletvekili İsmail Ertuğ'un Berlin buluşmasında Türk çocuklarının eğitim durumları damgasını vurdu. Görüşmede ayrıca Neonazi cinayetleri ve AB-Türkiye ilşkisi konuları üzerine de değinildi.

 

Önemli Türk asıllı devlet, siyaset, spor ve işadamları çıkarmakla Almanya'ya örnek olan Regensburg Bölgesi Oberpfalz'da yetişen üst düzey devlett adamı T.C. Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu ve Almanya siyasetinin önemli ismi Avrupa Parlamentosu Milletvekili İsmail Ertuğ Berlin'de biraraya geldi.

 

Berlin Büyükelçiliği görevine geçtiğimiz haftalarda Türkiye devleti tarafından atanan Hüseyin Avni Karslıoğlu'nu makamında ziyaret eden Almanya'nın Avrupa Birliği Parlamentosu'na gönderebildiği tek Türk asıllı milletvekili İsmail Ertuğ, özellikle Türk toplumunun Almanya'da nasıl etkin olabileceği konusunda fikir alışverişinde bulundu.

 

Berlin Büyükelçiliği'nde başbaşa gerçekleşen görüşmede, Türkiye Cumhuriyeti Almanya Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslioğlu, Avrupa Parlamentosu Almanya Milletvekili İsmail Ertuğ'a çocukluğunun bir dönemini geçirdiği Regensburg anılarını anlatmayı ihmal etmedi. Kendisinin Regensburg'da anaokuluna gittiğinden bahseden T.C. Berlin Büyükelçisi Karslıoğlu, okul öncesinde anaokullarda öğrenilecek Almanca'nın öneminden bahsetti. Türk kökenli çocukların anaokullarında ülke dilinin yanında kendi anadilleri olan Türkçe'yi de öğrenme imkanı bulması gerektiğini ifade eden Karslıoğlu, buna okul dönemlerinde İngilizce ve Fransızca dillerinin de ek olarak öğrenilmesiyle hayatta çok başarılı olunabilinecegini söyledi.

 

ismail ertug, hüseyin avni karslioglu Karslıoğlu ve Ertuğ: İki dillilik ve çift kültürlülük çok büyük ayrıcalık ve şanstır

Türkiye devletinin yeni Berlin Büyükelçisi Karslıoğlu'nun çok dilli öğrenimin gerekliliği konusundaki düşüncelerini desteklediğini belirten Avrupa Parlamentosu Almanya Milletvekili İsmail Ertuğ ise, "Bir baba adayı ve göçmen kökenli parlamenter olarak çok dilliliği ben de önemsiyorum, böyle bir eğitim uluslararası çalışan şirketlerde de büyük avantajlar sağlayacaktır. Türkiye'de hızla artan Alman firmalarının Türkçe dahil çok dille konuşan kalifiye elemanlara özellikle ihtiyacı var" şeklinde görüş belirtti.

 

Neonazi terör örgütünün Almanya'yı sarsan ırkçı cinayetlerinin ve ayrıca AB-Türkiye ilişkilerinin de gündeme geldiği buluşmada, Karslıoğlu, İsmail Ertuğ'un Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) en genç ve tek göçmen kökenli milletvekili olmasından çok büyük gurur duyduklarını ifade ederek, "Avrupa'da yaşayan gençlerimize sizin gibi başarılı insanlarımızı örnek gösteriyoruz" dedi. 

05.02.2012

Rundschau, ismail ertug, hüseyin avni karslioglu Regensburg Haber'i kaynak gösteren 146 bin tirajlı haftalık Alman gazetesi "Rundschau", 8 Şubat 2012 tarihinde gelişmeyi okurlarına 2. sayfadan duyurdu

REGENSBURG HABER'İN ÇAĞRISI GENİŞ YANKI UYANDIRDI - BERLİN BÜYÜKELÇİSİ REGENSBURG'A DAVET EDİLİYOR

 

Okul öncesi eğitimini Regensburg'da alan Hüseyin Avni Karslıoğlu'nun T.C. Berlin Büyükelçisi görevine atanması üzerine Regensburg'un üç belediye başkanına elektronik posta ile bilgilendirici bir tavsiye mektubu gönderen Regensburg Haber'in girişimleri büyük yankı uyandırdı.

 

Regensburg Haber'in tavsiye mektubunda, T.C. Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu ve Regensburg'da uzun yıllar doktor olarak bulunan babası Dr. Erdoğan Karslıoğlu'nun eski memleketleri Regensburg'a bölgenin başarılı ve örnek insanların takdir edileceği bir programda davet edilmesi isteği, Regensburg Büyükşehir Belediye Başkanı Hans Schaidinger'i harekete geçirdi.

 

Hans Schaidinger, yeni Alman vatandaşlığına geçen yabancı kökenlilerin ağırlandığı bir program esnasında, elekronik posta ile gönderilen tavsiye mektubu üzerine Regensburg Belediyesi olarak çalışma başlattıklarını ifade etti.

 

T.C. Berlin Büyükelçisi'nin eski Regensburglu olduğu bilgisini Regensburg Haber'den öğrenen 146 bin tirajlı haftalık Alman yerel gazetesi Rundschau ise, önemli gelişmeyi okurlarına ikinci sayfadan "Regensburger leitet Botschaft" (Regensburglu Büyükelçilik yönetiyor) başlığı altında duyurdu.

 

Rundschau'da çıkan haberi okuması üzerine T.C. Fahri Konsolosu Hanns J. Huber de, diplomatik kimliğini kullanarak, yeni T.C. Berlin Büyükelçisi'nin Regensburg'a davet edilmesi için Regensburg Belediye Başkanı Hans Schaidinger ve Avrupa Parlamentosu Almanya Milletvekili İsmail Ertuğ'u arayarak ayrıca bir çalışma başlattı.

 

Yayın hayatına henüz yeni başlayan Regensburg Haber, kısa zamanda Almanya'nın popüler haber portalı olma yolunda hızla ilerlerken, yayınlarıyla T.C. Nürnberg Başkonsolosu Ece Öztürk Çil ve Avrupa Parlamentosu Almanya Milletvekili İsmail Ertuğ gibi birçok kişinin takdirini kazanıyor.

01.03.2012 

REGENSBURG HABER - ÖZEL MESAJ

Mustafa Kabakci TBMM İdare Amiri ve Konya Milletvekili Mustafa Kabakçı'nın, Berlin Büyükelçiliğine Karslıoğlu'nun atanması üzerine, özel mesaj gönderdi
  • Regensburg'un efsane öğretmeni Mustafa Kabakçı'nın, -Regensburg'un doktor amcası Dr. Erdoğan Karslıoğlu'nun oğlu- Hüseyin Avni Karslıoğlu'nun T.C. Berlin Büyükelçisi olarak atanması üzerine, Regensburg Haber'e verdiği özel mesajını yayınlıyoruz...

 

Sosyal sorumluluk sahibi olmak bir gelenektir. Bir ailede eğer bu gelenek varsa; bu aile hiçbir olumsuzluk için "Bana ne" diyemez.

Sokaktaki çöp, akmayan su, hastanedeki kimsesiz, camisiz şehir, eğitilmeyen çocuk, horlanan 'Ausländer' sizi ilgilendirir. Karslıoğlu ailesini yaklaşık 31 yıldır tanımaktayım. Bu ailede sosyal sorumluluk geleneğine yakinen şahit olma imkânına sahip oldum.

Sayın Erdoğan Karslıoğlu’nun kendine dert edinmediği, görüp de müdahale etmediği bir olumsuzluğu hatırlamıyorum. İyi park edilmemiş arabadan, alınmayan çöpe, zamanında yatmayan çocuktan, gereği gibi çalışmayan köylüye kadar, her şeyi ama her şeyi düzeltmeye gayreti olmuştur.

Böyle bir babanım evladı her türlü donanıma sahip, yüreğinde bu milletle ilgili derdi, her derde dermanı, dermanı uygulayacak gayreti olan Sayın Hüseyin Avni Karslıoğlu’nun Berlin’e Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi olarak atanmış olmasını, Almanya'da bulunan bütün kardeşlerimiz için bir şans olarak görüyorum.

Dünyayı bilen Türkiye'yi tanıyan, Almanya ile ilgili ciddi birikimi olan Sayın Büyükelçinin göreve geldiğini; iş adamlarımızdan, öğrencilerimize, hapishanede olan kader mahkûmlarından 'Altesheim'lardaki gariplerimize kadar her kardeşimiz hissedecektir. Bunu hep beraber göreceğiz.

Milletle devlet nasıl barışır, güçler birleşince hedeflere nasıl varılır, inşallah birlikte şahit olacağız.

Almanya'da yaşayan bütün kardeşlerimize bu atamanın hayırlı olmasını temenni ediyor, Sayın Büyükelçimize başarılar diliyorum.

 

Mustafa Kabakçı

Türkiye Büyük Millet Meclisi Konya Milletvekili

08.02.2012

Regensburg'da Hz. Muhammed'i anlatan Döngeloğlu, "Almanya'daki Türkler'in aile içi huzursuzlukları var" dedi

Program sonrası Bosporus'ta veda gecesi: Aykut İnan, Ömer Döngeloğlu, Süleyman Tekşen, Seyfullah Bal.. Foto: Aykut İnan

 

TV'lerin ünlü hocası Ömer Döngeloğlu, ikinci defa geldiği Regensburg'da "Peygamberin İzinde" konu başlıklı bir konferans verdi.

 

Moderatörlüğünü Türkçe öğretmeni Nurcan Akkaya ve Aykan İnan'nın yaptığı program Yavuz Çekiç'in Kur'an'ı Kerim'i okumasıyla başladı. Sonrasında sahne alan Ömer Aslan, bilinen ilahileri okuyarak katılımcıları Ömer Döngeloğlu'nun sevilen sohbetlerine hazırladı.

 

Salonu dolduran yaklaşık 400 kişinin merakla beklediği Ömer Döngeloğlu'nun Hz. Muhammed'in hayatından kesitler aktarımıyla devam eden ve duayla tamamladığı program özellikle bayanların yoğun ilgisini gördü.'Allah'a adanmış hayatlar' ve 'Yeryüzünün yıldızları' adlı kitaplarını da imzalayarak satışa çıkaran Döngeloğlu, kendisini Kanal 7'nin 'Önde Gidenler' programından takip eden sevenleriyle hatıra fotoğrafları çektirdi.

 

Müslümanların sorunları da soruları da değişti...

 

Program sonu. Başbaşa kaldığımız bir odaya geçiyor ve soruyoruz: "Hocam, Almanya'daki Türkler'in gündemi nedir, sizlere ne tür sorular geliyor daha çok?"

 

Sorular aynı konu etrafında dönüyor olacak ki, Hoca fazla düşünmeden cevaplıyor hemen: "Aile problemleri üzerine geliyor daha çok. Özellikle de çocuk yetiştirme konusunda. Çocuk yetiştirme konusunda aileler buralarda yetersiz kalmışlar. Ailedeki baskıcı ortam ve okumama alışkanlığının bir sonucu bu. 15 yıl önce helal et ve faiz konuları üzerine sorular ağırlıktaydı halbuki"

 

Ve geçiyoruz hemn Regensburg'un yoğun olarak gündeminde olan cami meselesine: "Camilerin fonksiyonu ne olmalıdır, Hocam?"

 

Camilerin sosyal bir komplekse dönüştürülebileceğini söyleyen Döngeloğlu Hoca, şöyle devam ettiriyor sözlerini: "Sosyal olayları sürükleyen ve yürüten yerler olabilir camiler. Camiler daha fonksiyonel olabilir. Özellikle eğitimde noksan kalmışlar. Doğru yapabilseydik camileri, aile sorunlarını da bu düzeyde yaşamayacaktık"

 

Regensburg'u çok sevdi, ama...

 

"Regensburg tarihi, dindar ve turistik bir şehir. Tarihi değerlerini iyi korumuş ve kullanmış, dini değerlerine önem vermişler." şeklinde özetlediği Regensburg'un aklında oluşturduğu resim şöyle olmuş Döngeloğlu Hoca'nın: Dom Kilisesi, kesik baş (Don Juan heykeli), tarihi köprü (Taş Köprü) ve daracık sokaklar...

 

İnebahtı Deniz Harbi'nde bir Osmanlı Paşası'nın kesilen başını simgeleyen heykeli soruyoruz Hoca'ya hemen; tepkisi şöyle oluyor: "Nesilden nesile geçen bir kin" diyor ve ekliyor, "Batı'nın tarihinden gelen ruh haritasını gösteriyor. Müslümanlara karşı olan galibiyetlerini vahşi bir şekilde sanata dökmüşler. Batı'nın tipik bir karakteristik özelliği bu"

 

Ama şehir olarak ve ayrıca burada yaşayan Türk insanını da sevmiş, tekrar gelmeyi isterim, diyor. Dom Kilisesi de aklında daima kalacak belli ki; "Dom Kilisesi'ne bir yandan imrendim, bir yandan kıskandım! Neden biz de kendi dinimizi temsil edecek güzel eserler bırakmayalım?"

 

Organizasyonlar Aykut İnan imzalı

 

Cevat Akşit, Mustafa Karataş, Necmettin Nursaçan, Nihat Hatipoğlu ve Ömer Döngeloğlu... 2007 yılından beri Türkiye'nin tanınmış 5 hocasını 8 farklı organizasyonda getirdiğini belirten Aykut İnan, bu sene içerisinde Mustafa Karataş ya da Nihat Hatipoğlu'nu tekrar Regensburg'a getireceğini söylüyor.

 

Bu tür organizasyonlara ilgi gösteren Türk halkı için müjde niteliğinde bu bilgi, özellikle de bayanların hoşuna gideceği türden...

20.02.2012 

Regensburg Belediye Başkanı Schaidinger'den ince mesaj: "Yahudileri örnek alıp, sosyalleşin"

Hans Schaidinger Regensburg'dan örnekler veren Schaidinger, müslüman cemaat yöneticilerine "Yahudileri örnek alın" dedi. Foto: Salih Altuner (Arşiv)

 

Protestan Akamedisi tarafından Berlin'de düzenlenen üst düzey katılımlı "Wie viel Kirche braucht die Stadt?" (Şehirlerin kaç kiliseye ihtiyacı var?) konu başlıklı konferansa konuşmacı olarak katılan Regensburg Büyükşehir Belediye Başkanı Hans Schaidinger, müslüman cemaat yöneticilerine mesajlar göndermeyi ihmal etmedi.

Konuşmasında kilisenin sosyal yaşama olan katkılarından bahseden Schaidinger, hıristiyanların cemaati gibi, diğer dinlerden olan yahudi ve müslüman cemaatlerinin de kentin sosyal yaşamına önemli katkıda bulunabileceğini söyledi.

Cami yapımını, "Diğer cemaatlerde olduğu gibi, müslümanların da inançlarına layık mabedleri olması gerekir" şeklinde görüş belirterek destekleyen Schaidinger, cami ve derneklerin entegrasyon konusunda önemli görevleri üstlenebileceğimi söyledi.

Yahudi cemaatinin yönetimini övdü: Hem kendi cemaatinin sosyalleşmesi hem de halkıyla yakınlaşma politikaları var

 

Regensburg'dan örnekler veren Schaidinger, müslüman cemaatinin yahudi cemaatine örnek almasını da istedi. Üye sayısını son zamanlar katlayan yahudi cemaatinin, eski Sovyetler Birliği ülkelerinden iltica eden dindaşlarının yabancılık çekmemesi için, geniş kapsamlı sosyal programı oluşturduğunu övgüyle bahsetti. Yahudi cemaati yönetiminin ayrıca, on yıllardan beri ibadethanelerini açık kapı günleriyle açarak, kent insanlarıyla yakınlaşma politikası olduğunu belirtti.

Sinagogların güncel konserlerin, okumaların, sergilerin, konferansların yapıldığı bir kültür merkezi görüntüsü çizdiğini ifade eden Schaidinger, müslüman cemaatlerinin de bu yolu izlemesi gerektiğinin altını çizdi. Hıristiyan halkını camilere davet edilip yakınlaşılması gerekliliğine de ifade eden Schaidinger'in bu çıkışı aynı zamanda cami yönetiminde bir zihniyet değişimi ister niteliğindeydi.

04.02.2012 

‎25. Yılını kutlayan Türk Gençlik, geçmişini unutmadı

Neutraubling Türk Genclik Yılların "Top geçer, adam geçmez" diyen iki liberosu Yaşar Şentürk ve Berkant Erdoğan kıyasıya mücadeleriyle geçmişteki günlerini anımsattı..

 

1987 yılında kurulan Neutraubling'in çeyrek asırlık Türk kulübü SV Türk Gençlik, 25. yılını Neutraubling'de düzenlediği bir salon turnuvasıyla kutladı.

 

Bölgedeki Türk kulüplerinden ev sahibi Neutraubling Türk Gençlik ve Sinopspor 57 Burglengenfeld iki takımla turnuvaya katılırlarken, Türkischer KV Schwabach, Inter Bergsteig Türk Gücü, Anadoluspor Weiden, SC Kelheim takımları da Neutraubling'in Türk takımını anlamda günde yalnız bırakmadılar. Türk takımları arasında kıyasıya yapılan mücadeleler sonunda finale yükselen KV Schwabach, son maçta ev sahibi takımı Türk Gençlik'i 1-0 yenerek turnuvanın şampiyonu oldu.

 

Turnuvada sıralama; 1. KV Schwabach, 2. SV Türk Gençlik (1), 3. Inter Bergsteig Türk Gücü, 4. SV Anadoluspor Weiden, 5. SC Kelheim, 6. SV Türk Gençlik (2), 7. SV Sinopspor 57 Burglengenfeld (2), 8. SV Sinopspor 57 Burglengenfeld (1) şeklinde oluşurken, en centilmen takım olarak belirlenen SV Anadoluspor Weiden özel bir ödülle takdir edildi.

 

...VE YILLARIN ESKİTEMEDİKLERİ SAHADA

 

Çeyrek asırlık mazisinde emeği geçen eski başkan, antrenör ve futbolcuların da unutulmadığı 25. yıla özel futbol salon turnuvasında; eski antrenörler ve eski futbolcular ödül töreni öncesi karşılıklı maç yaptılar. Seyircinin yoğun tezahüratı altında kıyasıya oynanan maçta atılan gollerin bokslardan çıkan oyun havası eşliğinde ilan edilmesi eğlenceli sahneleri de beraberinde getirdi.

 

Kardeşçe 5-5 berabere biten maçta Ali Solak, Wojciech Polskon, Erhan Çelik, Afrim Salihu, Ünal Demir, İlhan Çapar, Berkant Erdoğan, Cemalettin Önal, Halil Yenil, Mustafa Çorakçıoğlu, Ercan Bilger, Cengiz Türkoğlu, Yaşar Şentürk, Erkan Akdemir, Abbas Yıldırım gibi eskilerin unutulmazları yıllar sonra tekrar sahaya çıkarak şov yaptılar.

 

Nostalji maçının ardından yapılan ödül töreninde özel olarak davet edilen ilk futbolcular, eski başkan ve antrenörler verdikleri emekleri için teşekkür edilerek anı niteliğinde küçük bir 25.Yıl hediyesi ile ödüllendirildiler.

 

DITIB Neutraubling Kadın Kolları'nın önemli katkılarıyla gerçekleşen 25. Yıl kutlaması, önümüzdeki aylarda salonda yapılacak başka bir özel kutlama ile spor kulübü Türk Gençlik, unutulamayacak başka bir programın daha hazırlığı içerisinde olacak. 

31.01.2012 

Alkışlar Şaban Soğan'a...

Saban Sogan, Lokantina Dünya Kültür Mirası kentine döner katkısı... Foto: Reisenauer, Wochenblatt

"Hilfsbereitschaft", "Ehrlichkeit", "Gastfreundschaft"... Haas ailesinin Haidplatz'da döner dükkanı Lokantina'nın sahibi Balıkesir asıllı esnaf Şaban Soğan için duygularını bu üç kelimeyle ifade ederek Wochenblatt'a mektup atmasını Alman gazetesi manşetine taşıdı. Paris'te doktora yapan oğlunun içinde cep telefonu ve iPad olan sırt çantasını döner dükkanında unutması üzerine başlayan Türk esnafının sahibini bulmak için gayreti ve sonunda da -ödül almak yerine- ikramda bulunması, Almanya'da "Toplum nereye" sorularının tartışıldığı bir dönemde olumlu bir örnek oldu. Manşetten verdiği haberde, "Döner wirbt für Welterbe" başlığıyla, dönerin 'Dünya Kültür Mirası' ünvanlı Regensburg kentine reklam aracılığı yaptığı şeklinde yorumlayan Wochenblatt, Türkler hakkında Almanya'da nadir görülen pozitif habercilik anlayışı göstererek toplumsal yakınlaşmaya da katkı sağladı.

www.wochenblatt.de/nachrichten/regensburg/regionales/Doener-wirbt-fuer-Welterbestadt;art1172,74154 

26.10.2011

Penzberg İmamı uyardı: "Cami yapmadan önce cemaat yapın!"

Benjamin Idris, Penzberg Moschee Benjamin İdriz, Penzberg Camii'nin yeni yapılacak camilere model olması gerektiğini söyledi

 

  • Henüz 11 yaşında babasından Kur'an'ı ezberleyerek hafız oldu. Daha sonra Milli Görüş teşkilatında görev alarak Bavyera Eyaleti Anayasayı Koruma Dairesi'nin raporuna ismini yazdırarak fişlendi. Penzberg'de dışarıdan herkesin görebileceği modern yapımlı şeffaf bir caminin imamı olarak tüm dikkatleri üzerine çekti. 'Euro İslamı' savunması sebebiyle Müslümanların tepkisini çektiği gibi, Hıristiyanlara da pek yaranamadı. Reformist fikirleriyle Almanya'daki bütün siyasi partilerin desteğini aldı ama, yeni kurulan Die Freiheit adlı ırkçı partinin de tehditlerinden kendini kurtaramadı. Regensburg Katolik Kilisesi'nin düzenli olarak geziler düzenlediği Münih'teki Penzberg Camii'nin imami, Papa 16. Benedikt'in memleketi Regensburg'da beklemediği büyük ilgiden şaşkınlığını gizleyemedi.

 

Regensburg Katolik Kilisesi'nin organizasyonu ile dün düzenlenen "Grüss Gott, Herr Imam!" adlı programa konuşmacı olarak katılan Almanya'nın çok tartışılan imamlarından Benjamin İdriz, yine çok konuşulacak görüşlere imzasını attı.

 

'Euro-Islam' görüşleriyle modernist bir ilahiyatçı profili çizen Makedon asıllı Münih Penzberg Camii İmamı Benjamin İdris'in kendisini dinlemek için gelen yaklaşık 100 civarında meraklı dinleyici kitlesine programın da adını aldığı kitabından pasajlar okudu.

 

Regensburg'da çoğunluğunu Araplar'ın oluşturduğu cemaatin hazırlığında oldukları minareli cami yapımı için kendisinin imamlık yaptığı Münih-Penzberg'deki içi görülen şeffaf camiyi model almalarını isteyen İdriz, camilerin günümüzde hangi özelliklerde bulunması gerektiği konusunda görüş belirtti.

 

Penzberg Camii'nin Avrupa'nın en güzel camisi olarak kabul görüldüğünü belirten Makedonyalı imam, camilerin Almanya'nın gerçeklerine uygun bir faaliyet içerisinde bulunması gerektiği görüşünde bulundu.

"Camiler, insanların sosyalleşmesini sağlayan buluşma yerleridir" diyen Benjamin İdriz, camilerin Allah'a yakınlaşma yeri olduğu gibi insanlara da yakınlaşma yeri olduğunu söyledi. Camilerde ülke gerçeklerine uygun olarak entegrasyon çalışmalarının da olması gerektiğini ifade eden İdriz, bu açıdan Batı'daki camilerin Doğu'dakilerinden farklı bir fonksiyonu olduğunun altını çizdi.

 

Türk camisi, Arap camisi, Afgan camisi gibi etnik kökenli camilerin de kurulmasının doğru olmayacağını ve cuma namazında okunan hutbelerin de ülke dilinde yapılmasının gerekliliğinin önemine işaret eden Benjamin İdriz, Alman Müslümanı olarak gördüğü yeni neslin ana dilinin Almanca olduğunu vurgulayarak, "Burada Türk camilerine, Arap camilerine ihtiyacımız yok; Alman camilerine ihtiyacımız var" dedi.

Diyanet'i de kastederek, "Camilere Almanya'da yetişen imamlar alın" şeklinde görüş belirterek, Türkiye'den gelen imamları karşı çıkan Penzberg İmamı, cemaatlerin cami yapımı için yoğunluşmalarının yanlışlığı anlamında da, "Cami yapmadan önce cemaat yapın" uyarısında bulundu.

Program boyunca gelenekçi İslam anlayışını sorgulayan -kendi deyimiyle- 'Avrupa kafalı' imam, "Yeni din değil, dine yeni yollar aramalıyız" görüşünde bulunurak, İslam Teolojisinin yeni metotlarla yenilenmesi gerektiğini söyledi.

Benjamin Idriz, Grüss Gott, Herr Imam! 11 yaşında Kur'an'ı ezberleyen İdriz Benyamin, "Euro-İslamı" savunmasına rağmen, Alman istihbaratı tarafından fişlenmiş

Siyasi konulara da giren 'Penzberg İmamı', Arap Baharı'nı överek, İslam ile demokrasinin bir arada olabileceğini, bunun en iyi örneği olarak da Türkiye'nin olduğunu belirtti ve İslam ülkelerinde Tayyip Erdoğan gibi müslüman ve demokrat devlet adamları tarafından yönetilmesi gerektiğini savundu. 'Penzberg İmamı', Arap ülkelerinde çağdaş diktatörlerin yeni nesilin isyanıyla bir bir yıkılacağını söyledi. 

 

Program sonunda söz hakkı alan dinleyicilerden "Integration - Problem und Chance" adlı kitabın yazarı Horst Schymura, yaptığı cesur konuşmalarını beğendiğini söylediği imama dönerek, "Biz sizin yanınızdayız. Burada bulunanların neredeyse tamamı müslüman olmayanlar. Hani Müslümanlar nerede? Sizin yanınızda olması gereken diğer cemaatlerin imamları nerde?" şeklinde bir çıkış yapması dikkat çekti.

 

Programı Almanca yaptığı bir dua ile bitiren Benjamin İdriz, daha sonra konuşması kadar büyük ilgi gören "Grüss Gott, Herr Imam!" kitabını imzalayarak özellikle teoloji fakültesinde okuyan Alman bayan dinleyici kitlesinin beğenisine sundu.

21.10.2011

Ünlü futbolcuların doktoru Dr. Hecht, Kur'an ve Hz. Muhammed hayranı çıktı

Dr. Ludwig Hecht Almanya'nın dünya çapında ünlü doktoru "Wick", Regensburg Haber'e yaptığı özel röportajda, Kur'an'ı Arapça okuduğunu söyledi.. Foto: Salih Altuner

 

  • Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş, Trabzonspor gibi Türkiye'nin köklü kulüpleri tarafından yapılacak yeni transferlerin sağlık kontrolleri için görevlendirdiği Dr. Ludwig Hecht'in Kur'an okuduğu ve Hz. Muhammed hayranı olduğu ortaya çıktı. Regensburg Haber'in Müslümanların önemli ayı içerisinde gerçekleştirdiği Ramazan özel röportajında, dünyaca ünlü futbolcuların doktoru "Wick", Müslümanların kutsal kitabı Kur'an'ı Kerim, peygamberi Hz. Muhammed ve dini İslam hakkında övgüler yağdırdı.

 

.........................................................................................................................................

* Türk hayranı: Türk yemeklerini, Türk geleneklerini, Türk insanını ve Türkiye'yi çok seviyor

* Türk insanıyla içiçe: Kelheim DİTİB'de sünnet olan Yuşa Emir'in kirveliğini yaparak ikinci babası oldu

* Kur'an ve İslam hayranı: Dünya'nın gelmiş geçmiş en iyi sağlık kitabı dediği Allah'ın kutsal kitabını anlayarak okuyor

* Hz. Muhammed'i sevdiğini kalbiyle dile getiriyor: "Hz. Muhammed benim de peygamberim"

.........................................................................................................................................

 

"Hayat gayelerini kaybedenler Kur'an okusunlar!" Hayır hayır, bu söz bir imamdan çıkmış değil. Dünya çapında önemli sporcuların ve kulüplerin ünlü doktoru "Wick" lakaplı Dr. Ludwig Hecht'e ait.

Müslümanların kutsal ayında İslam üzerine söyleşi gerçekleştirdiğimiz Dr. Hecht'in Kur'an üzerine güzellemeleri de bununla sınırlı değil.

 

Hayranlık ölçüsü şaşırtıcı derecede o kadar yüksek ki, hemen soruyoruz: "Yoksa siz Müslüman mısıız?" "Hayır", diyor ve ardından ekliyor, "Ben katolik bir aileden geldim. Katolikim!" Peki İslamiyet hakkında bu kadar güzel görüşler nereden geliyor olabilir?

 

Türkiye'de sürekli tatil yapmış olmasının ve Türk insanlarıyla yakın ilişkiler içine girmiş olmasının bir etkisi var şüphesiz. Ama asıl İslam'a hayranlık derecesine sevmesinin sebebi Kur'an'ı önyargısız okumuş olmasından.

 

Bir doktor olarak bilim adamının okuması gerektiği gibi. "Kur'an'ı hem Almanca hem de Arapça okuyorum. Bir hekim olarak şunu söyleyebilirim: Kur'an, dünyanın gelmiş geçmiş en iyi sağlık kitabı. Kur'an'ın birçok surelerinde tıbbi açıklamaların olması beni hayran bıraktı. Psikolojik sorunları olan, depresyona girenler Kur'an okusun."

 

1989 yılında Regensburg Üniversitesi'nde Arapça kurslarına gitmesi başlama taşı olmuş Kur'an'ı okumasının. İslam'ı şimdiye kadar Müslümanlardan öğrenen Dr. Hecht, Arapça'yı öğrenmesiyle İslam'ı bu defa asıl kaynağından, Kur'an'dan öğrenmeye başlar. İslam peygamberi Hz. Muhammed'e olan bağlılığı da artmış bu vesileyle; "Hz. İsa gibi, Hz. Muhammed'in de peygamber olduğunu söylüyorum." diyor.

 

İslamiyet ile Hıristiyanlık arasında birçok dinsel alanda ortak noktaların bulunduğuna işaret eden Alman doktoru, bu ortak noktalardan her iki din mesubu insanlarının daha yakın ilişki içerisine girmeleri arzusunda.

 

DR. HECHT'TEN, REGENSBURG HABER ARACILIĞIYLA, RAMAZAN MESAJLARI

 

Müslümanların önemli dini ayı Ramazan'da bulunmamız sebebiyle oruç ve bayram hakkında da konuşuyoruz doğal olarak. "Biliyor musun, Ramazan'da neyi müthiş buluyorum? Müslümanların Hz. Muhammed'den öğrendikleri disiplini. Ramazan'da müslümanların dini disiplinlerini Hıristiyanların örnek alarak öğrenmeleri gerekir." 

Dr. Ludwig Hecht, Wick, Kelheim Yuşa Bebek, Kelheim camisinde dualar okunurken, manevi babası Dr. Hecht'in kucağından hiç inmedi

Tabii ki oruç sonrası gelen Ramazan Bayramını da unutmuyor. Güzel hatıraları var sempatik doktorumuzun. Gülümseyerek, "Ramazan Bayramları benim için çok önemli", diyerek itirafına başlıyor, "çünkü güzel davetler alıyorum!" Güzel davetlerden kasıt ne olabilir? Tabii ki bayramların vazgeçilmezleri olan şekerlemeler. Hoş bayram sohbetlerin yanısıra, Türk mutfağının vazgeçilmezleri olan çeşit çeşit tatlılar doktorumuzun tam damak zevkine göre.

 

TÜRKİYE'Yİ VE TÜRKLER'İ TÜM KALBİYLE BENİMSEMİŞ

 

Türkiye ile ilgili herşeyi çok övüyor Regensburg'un ünlü doktoru Dr. Hecht; Türk yemekleri, Türk insanı ve Türk insanının dini İslam. Güzel bakıp güzel görenlerden. Tatilini sürekli bu ülkede geçirmesi için yeterince bir sebep Türkler'i ve Türkiye'yi tüm kalbiyle benimsemiş olması. Şöyle bir itirafta bulunmadan geçemeyecek kadar: "Türk insanlarını çok seviyorum". DİTİB Kelheim camisinde sünnet bebeği Yuşa Emir'in kirvesi olarak yapılan dini törene dualarla katılacak kadar büyük bir sevgi.. 

24.08.2011

"Almanya'daki Türk imajını sizler yükselteceksiniz!"

Ece Öztürk Cil Başkonsolos Ece Öztürk Çil, Regensburg Haber aracılığıyla, Türk gençlerine mesaj gönderdi... Foto: Junges Europa

T.C. Nürnberg Başkonsolosu Ece Öztürk Çil, Regensburg Üniversitesi'nde konuşmacı olarak katıldığı "Türkiye AB'ye ait mi" konulu panel sonrasında, Regensburglu Türk gençlerine önemli mesajlar gönderdi.

Regensburg Haber aracılığıyla Regensburglu Türk gençlerine seslenen Nürnberg Başkonsolosu Ece Öztürk Çil, gençlerin özgüven sahibi olup kendi özelliklerine ve kalitelerine güvenmelerini istedi.

Türk ve Alman kültürünün iyi özelliklerini birleştirilmesi halinde Almanya’da önemli işlerin başarılacağına değinen Ece Öztürk Çil, iyi bir eğitimin getireceği fırsat ve avantajlara inanmalarının önemine vurgu yaptı.

Eğitimli gençlerden hem Alman hem de Türk toplumunun yararlanacağını ifade eden Nürnberg Başkonsolosu, Türk gençlerin Alman derneklerinde aktif görev almalarının gerekliliğine de özellikle dikkat çekti.

T.C. Fahri Konsolosu Huber’in Regensburg'daki varlığına da işaret eden Ece Öztürk Çil, bu kanalla özellikle Türk-Alman öğrenci değişimi konusunda yoğun çalışmaların olduğunu söyledi.

Regensburg Üniversitesi için de ayrı bir paragraf açan Nürnberg Başkonsolosu, Almanya’da hiçbir üniversitenin Regensburg Üniversitesi kadar Türkiye ile akademik düzeyde yakın ilişki içerisinde bulunmadığı bilgisini de verdi.

11.07.2011 

Wochenblatt Diyanet‘i Selefiler‘in buluşma noktası gösterdi - camiden tekzip gecikmedi

Süleyman Teksen, DİTİB Regensburg DİTİB Regensburg sorumlu basın yayıncılığı istedi: "Camimiz ırkçıların saldırı hedefi olabilir"... Foto: Salih Altuner

 
"Selefiler'in buluşma noktası" şeklinde irtibatlandırılan Regensburg Diyanet cami derneğinden Wochenblatt’ın haberine büyük tepki geldi. Gazeteye haberin gerçeği yansıtmadığına dair alelacele bir tekzip metni yazan cami derneği yönetimi, yapılan haberden sonra, caminin yeniden saldırı hedefi olabileceği kuşkusuna girdiler.

Regensburg Haber‘in sorularını yanıtlayan DİTİB Regensburg İmamı Süleyman Tekşen, haber için, "Hedef gösterildik" yorumunda bulundu. Caminin 24 saat açık olduğunu ve hangi türden insanların gelip gelmediğini kontrol edemeyeceklerini belirten Tekşen, cami derneği olarak toplumsal barışa yönelik birçok faaliyetlerde bulunduklarını belirtti. "Derneğin bu kişilerle ilişkilendirilmesi üzücü" ifadelerini kullanan Tekşen, "uzaktan yakından ilgisi olmayan caminin aşırı grupların adresi olarak gösterilmesi doğru değil" şeklinde konuştu. Caminin bu haberden sonra tekrar saldırıya uğrayabileceği şüphesini paylaşan Tekşen, "Bir ay önce buraya bir saldırı düzenlendi; hutbe örtüsü yırtıldı, tesbihler dağıtıldı. İleride cana ya da mala zarar gelecek bir saldırı olursa, haberin sorumlularına karşı hukuki süreci başlatacağız." dedi. Caminin herşeye rağmen kesintisiz her zaman açık olacağını söyleyen Tekşen, "Geri adım atmayız. Korkarsak, onları hedeflerine ulaştırmış oluruz" ifadelerini kullandı.

Camiye yaklaşık bir ay önce kimliği belirnemeyen kişi ve kişilerce saldırı yapıldığını hatırlatarak sözlerine başlayan DİTİB Regensburg Başkanı Ercüment Baysal da, yapılabilecek kaynağı olmayan bu tür sorumsuz yayınlarla caminin ırkçı kesimin saldırı hedefi haline gelebileceğini ifade etti. Baysal, Wochenblatt‘ta çıkan haber sonrası hemen emniyeti arayarak‚ "Camiyi ablukaya alın. Sağcı gruplar var, ters anlayabilirler" uyarısında bulunduğunu söyledi. Baysal, caminin bir ay öncesinde saldırıya uğraması üzerine dört farklı noktaya kamera monte ederek güvenlik sistemini getirdiklerini açıkladı.

Wochenblatt yazarı Christian Eckl ise yaptığı açıklamada, cami derneğinden tekzip metnini beklediklerini, gelmesi halinde bunu hemen yayına koyacaklarını ifade etti. Haberin yanlış sonuçlar doğurabileceğini görebildikleri yönünde görüş belirten Eckl, cami yetkileriyle de bu konu üzerine ayrıca bir araya geldi.

03.07.2011


+++++++

DİTİB REGENSBURG - BASIN BİLDİRİSİ, 30.06.2011

28.06.2011 tarihli Wochenblatt (Regensburg) gazetesinde Christian Eckl imzalı "Netz des Rattenfängers ist über Regensburg ausgebreitet" başlıklı bir yazı yayınlanmış olup, ilgili yazıda Derneğimizin haksız bir şekilde ve doğru olmayan bilgilerle yazının konusu olan kişi ve anlayışla özdeleştirilmeye çalışılmış ve bahsi geçen kişilerin buluşma noktası olarak ta camimizin adresi gösterilmiştir.

Öncelikle DİTİB Regensburg Merkez Camii olarak (Türkisch-Islamische Gemeinde zu Regensburg e.V.) bizler köklü, belli bir tüzüğü olan ve bu tüzük çerçevesince belirtilen hedefler doğrultusunda hizmet veren bir kurumuz.

Hedefi, toplumumuzun dini ve kültürel kimliğiyle Alman toplumuna yapabileceği maksimum katkıyı yapmasını sağlamaktır. Bunu gerçekleştirirken, eğitimi, diyalogu, entegrasyonu, birlikte yaşamayı, sevgiyi, saygıyı, barışı önemseyen ve başkalarının inançlarına da en az kendi inancı kadar saygı ve anlayış gözteren bir düşünceyle harket etmekteyiz.

Şiddeti ve terörü, her zaman kınayan, kaynağı ne olursa olsun, terör ve şiddet kimden gelirse gelsin bunlarla arasına mesafe koyan ve bunları en ağır bir biçimde eleştiren bir çizgimiz olmuştur.

Ancak kaynağı bizim olmadığımız bir takım doğru olmayan bilgilerle (internet, TV, gazete vs.) zaman zaman derneğimizin ilişkilendirilmesi bizleri derinden üzmekte olup, doğru habercilik anlayışıyla çalışan gazeteciliğe de uygun düşmemektedir.

Ne yazık ki, dernek binamızda bulunan camimizin bundan yaklaşık bir ay önce saldırıya uğramış olması ve camimizde maddi hasar meydana gelmesi bilinçsizce / haber kaynağını doğrulatmadan yapılan bir yayının, farkında olmadan başkalarına nasıl zarar verebileceğine bir örnektir. Bu konuyla ilgili hukuki haklarımızı gerekirse kullanma yoluna gideceğimizi de kamuoyuna iletmek isteriz.

Biz öyle isterdik ki, bizimle ilgili bu ve benzeri haberler yapılmadan önce bu bilgiler bizlere sorularak tahsis ettirilsin ve sonra yayın yapılsın. Çünkü biz sıradan bir dernek olmayıp, Almanya genelinde yaklaşık 900 derneği bulunan, kendi felsefesi, vizyonu ve anlayışı olan büyük ve köklü bir kurumun parçasıyız.

DİTİB Regensburg olarak şehrimizdeki resmi/sivil kurum ve kuruluşlarla (Belediye, polis, valilik, Religions for Peace, Runder Tisch der Religionen v.b.), diğer dini cemaat ve gruplarla ilişkilerimiz her zaman iyi olmuş, karşılıklı saygı ve hoşgörü içerisinde birlikte bir çok etkinlikler yapılmış ve yapılmaktadır. En son bunun örneği Bürgerfest’teki ortak dua programıdır.

Dolayısıyla basına yansıyan bizimle ilgili olmayan, tarzı, üslubu, yöntemleri, hedefleri bizden farklı kişi ve kişilerle ilişkilendirilmekten duyduğumuz rahatsızlığı saygıdeğer Regensburg kamuoyuyla paylaşmak istiyor ve bizimle ilgili bu haberleri yalanlıyor ve komuoyuna saygılarımızı sunuyoruz.

 

Wochenblatt, Diyanet’in tekzibini yayınlandı


Geçen hafta "Selefiler’in buluşma noktası Diyanet" yorumuyla yaptığı masabaşı haberiyle tepki çeken Wochenblatt Yazari Christian Eckl, bu defa cami yetkilileriyle birebir görüşme yaptı. Diyanet’in tekzibini de yayınlayan Wochenblatt, Regensburg Haber’in fotoğrafını ise manşete taşıdı.

06.07.2011

http://www.wochenblatt.de/nachrichten/regensburg/regionales/Uebergriff-auf-Regensburger-Moschee;art1172,55743

InterNetX'ten özürlüler okuluna 8 bin Euro'luk bağış

Bischof-Wittmann-Schule, InternetX Bischof-Wittmann-Okulu öğrencileri, InternetX‘in yardımlarıyla mutlu... Foto: Salih Altuner

 

Hakan Ali'nin yönetimindeki Regensburg'un en başarılı yerli firmalarından InterNetX, uluslararası düzeyde şirket faaliyetlerinin yanısıra topluma yararlı bağışlarda da bulunmaya devam ediyor.

Çarşamba günü özürlü çocuklara yönelik Bischof-Wittmann-Okulu'nda InterNetX Genel Müdürü Thomas Mörz'ün de katıldığı bağış töreninde, 8 bin Euro’luk hediye çeki okul müdürü Ludwig Faltermeier'e teslim edildi.

InterNetX firmasının 9 seneden beri özürlüler okulu yararına yardımda bulunmasından memnun kalan okul müdürü, InterNetX'den şimdiye kadar aldıkları yaklaşık 40 bin Euro tutarında bağışlar sayesinde çocukların okuldaki ihtiyaçlarını büyük oranda giderdiklerini belirtti.

Bağışlarla özürlü çocukların yatılı gezilere katılabildiklerini söyleyen okul müdürü, 8 bin Euro’luk yardım çekini sportif ve kültürel faaliyetlerde de kullanılacağını ifade etti.

Pazarlama ve Satış Müdürü Hakan Ali'nin yoğun iş randevuları trafiğinden gelemediği bağış törenine eşi Emina Ali katılarak çocukların büyük sevgisini kazandı. Özürlü çocukların kalp hediyelerini kabul eden Emina Ali, özürlüler okuluna çocukları Kenan'ın kaydıyla birlikte düzenli olarak yardım ettiklerini söyledi.

Toplumsal hayatta zorluk çeken çocukların yardımından müteşekkir olan okul yönetimi, aldıkları bağış ile yakın bir zamanda çocukları kış sporu oyunlarının yapıldığı St. Englmar'a götürecekleri müjdesini verdi.

28.01.2011

DİTİB Burglengenfeld Gençlik Kolları yeni projeler peşinde

DİTİB Burglengenfeld Gençlik Kolu, Nürnberg Bölgesi'nin en aktif teşkilatı olarak biliniyor.. Fotoğraflar: Salih Altuner

  

T.C. Nürnberg Din Hizmetleri Ataşeliği'nin bölgesinde faaliyet gösteren DİTİB Burglengenfeld'de hareketli günler yaşanıyor.

 

Büyükler, önümüzdeki pazar günü Burglengenfeld cami derneği yeni yönetimi belirlemek için seçimlere giderken, gençlik kolları da kendi aralarında yönetimde görev alacak gençleri belirlemek için ayrı bir çalışma başlattı.

 

Seçimlerin dışında, gençlerin, cami derneğini adeta proje üretim fabrikası gibi kullanmaları sebebiyle haftalar öncesinden beri yaşanan hareketli günlerin son halkası geçtiğimiz cumartesi günü yaşandı.

 

Cami derneğinin Burglengenfeldli gençler tarafından geniş bir katılımla buluşma noktası haline getirilmesi takdir toplarken, gençlerin cami derneği üzerinden projeler kovalamaları Kuzey Bavyera'da gözlerden kaçmıyor.

 

Nürnberg Bölgesi'nde "örnek gençlik" olarak gösterilen Burglengenfeld gençleri, geçtiğimiz gün cami derneği üzerinden takım kurma konusunda ciddi olduklarını gösterdiler. 

Ilhan Capar Anadoluspor Weiden Antrenörü İlhan Çapar, kulüp kurma konusunda bilgilendirdi..

Weiden'de 2000 yılından beri faaliyet gösteren Anadoluspor yetkililerini cami derneklerine davet eden gençlik kolu, Weiden Anadoluspor'un başarılı antrenörü İlhan Çapar, yönetici Salim Yüksel ve denetleme kurulundan Mustafa Akbaba tarafından verilen toplantı ile futbol kulübü kurma yönünde bilgilendirildiler.

 

Sohbet ortamında 2,5 saat süren bilgilendirme toplantısında hazır bulunan çok sayıda Burglengenfeldi gençlerin heyecanı gözlerden kaçmadı.

 

Gençlerin heyecanlarından ve faaliyetlerinden memnun kaldığı gözlenen cami derneği başkanı Fahrettin Özdemir, yönetim olarak gençlere ellerinden gelen desteği vereceklerini ifade etti. Burglengenfeldli gençlerin faaliyetleri Nürnberg'de de dikkatle izlenildiğini belirten Fahrettin Özdemir, futbolda da marka olmak istediklerini söyledi.

 

DİTİB Burglengenfeld Gençlik Kolu Başkanı Kazım Özdemir ve yardımcısı Emre Şentürk'ün yönetimiyle başlatılan futbol takımı kurma girişimi, yeni göreve gelecek yönetim tarafından sona erdirilerek, 2011/2012 sezonunda lige "merhaba" demesi bekleniyor.

29.11.2010

Regensburg Haber

(0049) 176 24141743

presse@regensburg-haber.com

Salih Altuner (Chefredakteur)

 

 

TRT Deutsch

Regensburg Haber

Regensburg Haber - 45.pdf
PDF-Dokument [6.3 MB]
Regensburg Haber - 44.pdf
PDF-Dokument [6.2 MB]
Regensburg Haber 43.pdf
PDF-Dokument [6.4 MB]
Regensburg Haber - 42.pdf
PDF-Dokument [7.0 MB]
Regensburg Haber - 41.pdf
PDF-Dokument [64.6 MB]
Regensburg Haber - 40.pdf
PDF-Dokument [9.3 MB]
Regensburg Haber - 39.pdf
PDF-Dokument [7.9 MB]
Regensburg Haber - 38.pdf
PDF-Dokument [7.6 MB]
Regensburg Haber - 37.pdf
PDF-Dokument [34.4 MB]
Regensburg Haber - 36.pdf
PDF-Dokument [12.1 MB]
Regensburg Haber - 35.pdf
PDF-Dokument [13.7 MB]
Regensburg Haber - 34.pdf
PDF-Dokument [34.5 MB]
Regensburg Haber - 33.pdf
PDF-Dokument [41.9 MB]
Regensburg Haber - 32.pdf
PDF-Dokument [37.0 MB]
Regensburg Haber - 31.pdf
PDF-Dokument [54.1 MB]
Regensburg Haber - 30.pdf
PDF-Dokument [32.8 MB]
Regensburg Haber - 29.pdf
PDF-Dokument [51.2 MB]
Regensburg Haber - 28.pdf
PDF-Dokument [53.7 MB]
Regensburg Haber - 27.pdf
PDF-Dokument [47.1 MB]
Regensburg Haber - 26.pdf
PDF-Dokument [37.5 MB]
Regensburg Haber - 25.pdf
PDF-Dokument [37.3 MB]
Regensburg Haber - 24.pdf
PDF-Dokument [34.5 MB]
Regensburg Haber - 23.pdf
PDF-Dokument [55.9 MB]
Regensburg Haber - 22.pdf
PDF-Dokument [40.9 MB]
Regensburg Haber - 21.pdf
PDF-Dokument [56.3 MB]
Regensburg Haber - 20.pdf
PDF-Dokument [62.1 MB]
Regensburg Haber - 19.pdf
PDF-Dokument [54.0 MB]
Regensburg Haber - 18.pdf
PDF-Dokument [83.4 MB]
Regensburg Haber - 17.pdf
PDF-Dokument [9.6 MB]
Regensburg Haber - 16.pdf
PDF-Dokument [39.2 MB]
Regensburg Haber - 15.pdf
PDF-Dokument [36.9 MB]
Regensburg Haber - 14.pdf
PDF-Dokument [41.3 MB]
Regensburg Haber - 13.pdf
PDF-Dokument [37.4 MB]
Regensburg Haber - 12.pdf
PDF-Dokument [37.6 MB]
Regensburg Haber - 11.pdf
PDF-Dokument [32.8 MB]
Regensburg Haber - 10.pdf
PDF-Dokument [58.4 MB]
Regensburg Haber - 03.2015.pdf
PDF-Dokument [39.9 MB]
Regensburg Haber - 12.2014.pdf
PDF-Dokument [39.1 MB]
Regensburg Haber - 09.14.pdf
PDF-Dokument [29.9 MB]
Regensburg Haber - 03.2014.pdf
PDF-Dokument [26.2 MB]
Regensburg Haber - 12.2013.pdf
PDF-Dokument [26.7 MB]
Regensburg Haber - 09.2013.pdf
PDF-Dokument [34.1 MB]
Regensburg Haber - 06.2013.pdf
PDF-Dokument [19.7 MB]
Regensburg Haber - 12.2012.pdf
PDF-Dokument [32.0 MB]
Druckversion | Sitemap
© Regensburg Haber